Mi lesz a szélerőművekkel?

A svéd energiaügyi hivatal szerint a szélerőmű parkokból könnyen “rozsdaerdők” válhatnak a kivitelezési szabályok módosítása nélkül.

A svéd energiaügyi hivatal megkongatta a vészharangot, mivel Svédországban – és valószínűleg más országokban sem – nem rendelkezik afelől semmi, mi történjék a tönkrement vagy csak gazdaságtalanná vált szélturbinákkal írja a napi.hu. Jelenleg lehetséges teljes szélerőmű parkokat létesíteni anélkül, hogy a beruházó pénzügyi garanciát vállalna annak lebontására vagy felújítására az élettartam lejárása után. A legrosszabb esetben idővel így akár “rozsdaerdők” is tarkíthatják majd a tájképet. Egy, az érvényes szabványok szerint átlagos méretűnek tekinthető szélturbina lebontása és hulladékként való hasznosítása a svéd Östgöta Correspondenten regionális lap számításai szerint mintegy 700 ezer svéd koronába (76 723 euró) kerül. A gyártók jelenleg 20-25 évben adják meg a szélturbinák élettartamát.

 
A svéd állami energiaügyi hivatal szóvivője rámutatott, hogy Svédországban az önkormányzatok semmilyen jogi eszközzel nem rendelkeznek ahhoz, hogy garanciát követelhessenek a létesítmények lebontásának finanszírozására. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra a jelenségre, hogy a szélenergia hasznosításban úttörőnek számító szomszédos Dániában számos sérült szélturbinát a felújításhoz vagy lebontáshoz hiányzó pénzeszközök miatt egyszerűen csak rozsdásodni hagytak a helyén.

 

Csatlakozott már Facebook oldalunkhoz? Rajta!

 

Korábbi kapcsolódó anyagunk a szélenergiáról:

[media id=105 width=320 height=240]

Ajánlott tartalom

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.