Következő generációs szélerőművek

Nem kis erőfeszítéssel dolgozik azon a General Electric, hogy elkészítse a szélturbinák legújabb változatát.

Az amerikai General Electric (GE) szélenergiával foglalkozó vállalat elhatározta, hogy egy sokkal hatékonyabb szélturbinát fog létrehozni – 25 százalékkal lesz hatékonyabb valójában. Ahelyett, hogy megnövelnék a szélerőművek méretét, mint ahogy azt más gyártók tették, a GE hosszabb lapátokat tervez, valamint több apróbb módosítást. Úgy tervezik, hogy 300 méter magas lesz, a lapátok átmérője pedig 360 méter, mindezt 2012-re tervezik. A vállalat már 453 millió dollárt fektetett be, hogy tömegesen tudja majd gyártani ezeket az új generációs turbinákat. A következő generációs szélturbinák 4 megawattosak lesznek, amely nem túl nagy főleg, ha megemlítjük Norvégiát a maga 10 megawattos teljesítményével, de két fontos változtatást hajtottak rajta végre: egyszerűbb és hatékonyabb turbina, illetve sokkal hosszabb lapátokkal rendelkezik. Ezen felül, az állandó mágnesek helyettesítik az elektromágneseket. Az új hajtáslánc és a generátor tesztelése Norvégiában vette kezdetét.

 

 

szélturbina

Eközben a lapátok, amelyek tesztelése jelenleg is Hollandiában történik, meghosszabbították negyven százalékkal, és sokkal aerodinamikusabb és persze könnyebb is, annak érdekében, hogy több szelet tudjon hasznosítani. A szélturbina sokkal nagyobb teljesítményt tud produkálni, még akkor is, ha a szél a legkisebb erővel pörgeti azt. Ez azt jelenti, hogy körülbelül 1000 otthont fog tudni ellátni megújuló energiával.

Korábbi anyagunk a szélenergiáról és a szélerőművekről:

[media id=105 width=320 height=240]

Ajánlott tartalom

Brüsszeli döntés: kötelezővé tették a napelemek telepítését az épületekre

Az Európai Parlament jelentős lépést tett az energiahatékonyság és a zöld átmenet felé, elfogadva az uniós napenergia-szabványt.