A brit kormány több ezer tengerpart menti óriás szélturbina telepítését határozta el, zöldenergia-termelési kvótája teljesítése érdekében.

A fogyasztókra hárítják a szélturbinák megépítésének költségét

A brit kormány több ezer tengerpart menti óriás szélturbina telepítését határozta el, zöldenergia-termelési kvótája teljesítése érdekében.

A tájromboló szélkerekek számának növekedését egyre több bírálat éri, tehát a tenger vizében állnak majd a százméteres tornyok. Ez azonban igen költséges megoldás. Emiatt újból emelik az áramszolgáltatás árát. Az első harminc óriás szélkerék felszerelése megkezdődött az Ír-tengeren, Cumbria partjainál. A tengerfenéken rögzített, száz méter magas tornyok tetején hatvan méter hosszúságú légcsavarok forognak. Mármint akkor, ha fúj a szél. Ez általában igen szeles tengerszakasz, tehát a szélenergiával nem lesz baj. Kérdés, bírják-e a terhelést a svéd és német cégek által közösen gyártott tornyok?  Mindegyik öt megawatt elektromosságot termel, kétszer annyit mint az eddigi modellek. Szakértők szerint a szélerőművek gazdaságos működtetése a méretek növelésével arányos.
Az első tengeri szélkeréktelep építési költsége 500 millió font, azaz körülbelül 150 milliárd forint. Megéri? A szélenergiából nyert villanyáram egyelőre az atomerőművek áramtermelésénél is drágább. A brit kormány a szélkerék-technológia rohamos fejlődésében bízik, és tíz év alatt több ezer tengeri széltorony telepítését tervezi. A terv megvalósítása mellett szól, hogy a turbinaépítés munkát ad a legnagyobb észak-ír hajógyár több ezer munkásának, a szélenergia-hasznosítás segít a melegházhatás csökkentésében, továbbá külső tényezőktől függetlenebbé teszi Nagy-Britannia energiaellátását. A problémát a megépítés magas költsége okozza. A működtetők számára nyújtandó állami szubvenció nem nyújt kellő fedezetet, tehát a fogyasztókra hárítják a költségfedezet jelentős részét. A villany ismét drágulni fog.

Ajánlott tartalom

2 óra alatt telepíthetünk napelemes rendszert

Az erkélynapelemek jelentős fejlődésen mentek keresztül az elmúlt években.

Nincs hozzászólás

  1. “A szélenergiából nyert villanyáram egyelőre az atomerőművek áramtermelésénél is drágább.”

    Ez így van. Főleg mivel az atomenergia a fellelhető legolcsóbb áramtermelési megoldás.

  2. Igen, az atomerőműben termelt áram jelenleg a legolcsóbb, egészen addig amíg szükségből nem a seggedbe dugják tárolásra a kiégett fűtőelemeket… kedves DaTonkee!

    Hogy hogyan sikerült kiszámolni azt az olcsóságot, az is megérne egy misét.