Energiatakarékos az új iPad?

Nagy elvárásokkal kell szembenéznie az Apple cégnek, ami azt jelenti, hogy szinte minden újításuk bejelentése után vannak elégedetlenkedők. Ez történt az új iPad bemutatóján is.

Bár a zöldek egyre többször kritizálják a cég módszereit, az új iPad-et nem a környezetbarát fejlesztés mintapéldányaként mutatták be, és úgy tűnik, egy ideig még nem ez fog prioritást kapni, írja a GreenBiz. Gary Cook, a Greenpeace elemzője szerdán kiadott nyilatkozatában kifejezte a csalódottságát, amiért az Apple az új kütyüben nem szánt nagyobb szerepet a megújuló energián alapuló felhő-technológiának. „Minden beígért, új alkalmazás ellenére az Apple még adós maradt a tiszta energiával működő iCloud bejelentésével” – írja Cook a közleményben. „Az iPad-hez hasonló innovatív táblagépek a cloudot használják a fényképek, zenék, dokumentumok tárolására, a Greenpeace pedig nagyon bízik ebben a technológiában. De a felhő-alapú tárolás az adatainkat a példátlanul gyorsan szaporodó, energiaigényes szerverfarmokra és adatközpontokba helyezi át.”

Az adatközpontok egyre nagyobb arányban felelősek a világ áramfogyasztásáért. Ha a globális felhőt egyetlen városnak tekintjük, az áramigénye alapján az első öt közé tartozik, a Greenpeace szerint. Legtöbbjük pedig olyan helyen található, ahol az áramot szén, vagy más szennyező anyag segítségével állítják elő. Az Apple a múlt hónapban jelentette be, hogy 20 megawattnyi napenergiás és 5 megawattnyi biogáz-üzemanyag cellával egészíti ki új, észak-karolinai adatközpontját, amely platina LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) címet is nyert. A Greenpeace-t azonban ennyivel nem lehet lecsendesíteni: ezek az intézkedések „az energiaigény alig 10%-át fedezik”, állítják. És nem a zöld szervezet az egyetlen, akik szerint az Apple nagy lehetőséget hagyott ki a fenntarthatóság mellőzésével. Paul Baier, a fenntarthatósági tanácsadó vállalat, a Groom Energy alelnöke szerint „az Apple továbbra sem ügyködik azon, hogy a felelősségvállalást és a környezetvédelmi irányelveket népszerű imázsának részévé tegye.” A vállalat termékei egyre kevésbé az innovatív design szimbólumai.

Sokan nyomós érvként hozzák fel a korábbi iPadek környezeti hatásait. A New York Times 2010-ben közölt egy véleményt, miszerint egyetlen e-book olvasó annyit árt a klímának, amennyit 100 könyv. A GreenBiz szerkesztője, Matt Wheeland az első iPad megjelenésekor dicsérte annak környezetkímélő elemeit, például az energiahatékonyságát, az anyagok újrahasznosítását és a mérgező vegyszerek hiányát, mindezek ellenére azonban összességében negatív hatással van a környezetünkre. Mégpedig azért, mert sem a telefont, sem a számítógépet nem váltja ki, a legtöbb felhasználó számára megmarad „extra” eszközként, így végeredményben jóval több energiát használnak el.

Ajánlott tartalom

Már 7,5 tonnánál jár a használt mobiltelefonokat visszagyűjtő kampány eredménye

A több mint 5 éve futó "Passzold vissza, Tesó!" kampányban mára 1111 gyűjtőpont részvételével, több mint 7,5 tonnányi használaton kívüli mobiltelefon gyűlt össze - közölte a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért szerdán az MTI-vel.