Az ember, aki kimondta: a klímaváltozás létezik

„Gore volt az első politikus aki felfogta, hogy milyen komoly probléma a klímaváltozás, és kiállt a káros gázkibocsátások csökkentése mellett.” – The Concord Monitor

Cikksorozatunk első részében már foglalkoztunk Al Gore politikai munkásságával és a klímavédelem iránti elköteleződésével. Ennek a folytatását olvashatják most. Gore 1976 óta foglalkozik a környezeti problémákkal. Friss kongresszusi képviselőként ő tartotta az első kongresszusi meghallgatást a klímaváltozásról, valamint szponzorált meghallgatásokat a mérgező hulladékokról, valamint a globális felmelegedésről. A 80-as években folyamatosan tartott beszédeket a környezetvédelemről, és a környezetet veszélyeztető problémákról. Ezek után ő lett az egyik Atari Demokrata, később Zöld Demokrata, amiért úgy látta a tiszta levegő, tiszta víz, és a globális felmelegedés problémáját, hogy a jövőben ezek megoldása kulcsfontosságú győzelmeket hozhat a demokrata pártnak.
Az alelnöksége alatt, 93-től 2001-ig, szinte minden környezethez kapcsolódó kezdeményezésben részt vett.

 

GLOBE Program
Al Gore 94-ben, a Föld napján, elindította a GLOBE Programot, mely az általános iskolákban hivatott promótálni a tudományok tanítását és tanulását, valamint a környezetvédelem fontosságát. Mára már 111 országban működik a program, nagy sikerrel.

 

We Can Solve It
Gore, és az Aliance for Climate Protection elindította a We Can Solve It programot, mely egy interneten alapuló kezdeményezés, amely a tv-ben hirdeti a klímaváltozás problémáját, és petíciót indított, hogy a sajtó is komolyan vegye a problémát. Annak ellenére, hogy az elején csak Amerikát célozták meg, mára már nemzetközi lett, és a petíciót több mint 1 millióan írták alá.

 

Repower America
2008 július 28.-án Gore, a beszédében azt mondta, hogy Amerikának a következő 10 év alatt az energiát megújuló energiából kellene előállítania, mint nap-, vagy szélenergiából. Az Alliance for Climate Protection elindította a Repower America programot, hogy promótálják Gore célját. A beszédében Gore kifejtette, hogy aggasztó az a tény, hogy mennyire függ az USA az olajtól, és hogy mennyire nem hajlandó ezen változtatni. Szerinte ez az oka az ország 3 krízisének, a környezetinek, a gazdaságinak, és az állambiztonságinak.

Kellemetlen Igazság
Gore volt a főszereplő a 2006-ban készült dokumentumfilmben, a Kellemetlen Igazságban. A film, a globális felmelegedés bizonyítékait mutatja be, és a következményeket, ha az emberek nem tesznek sürgősen valamit a probléma megoldásának érdekében. Ez a film lett a 4. legtöbb pénzt hozó dokumentumfilm Amerikában. Az Oscar-díjátadó estéjén sokan azt gondolták, hogy Gore bejelenti a 2008-as választáson való indulását, de ez nem történt meg. Miután a film megnyerte a legjobb dokumentumfilmnek járó Oscar-díjat, Gore  következőt mondta, amikor a rendező, Davis Guggenheim felhívta a színpadra. „ Amerikai társaim, és mindenki a világon, meg kell oldanunk a klímaváltozás problémáját. Ez nem egy politikai probléma, hanem egy erkölcsi probléma. Mindenünk megvan hozzá, hogy elkezdjük, kivéve az akarást. Bár ez egy megújítható energia, szóval újítsuk meg.
A film előzetese:

 

Al Gore a 2007-es Oscar-díjátadón:

 

 

Live Earth
2008 július 7.-én koncerteket tartottak a világ minden részén, annak érdekében, hogy felnyissák az emberek szemét a klímaváltozást illetően. Az esemény Gore és Kevin Wall ötlete volt. Gore nem fogja feladni, amíg az emberek rá nem jönnek arra, hogy a klímaváltozás igenis valós probléma. Emiatt indította el a Climate Projectet 2006-ben, hogy feltárja az igazságot a környezetet fenyegető veszélyekről. 2011 szeptember 14.-én, A Climate Reality nevű rendezvény keretein belül ezt meg is tette. Erről bővebben az Al Gore sztori harmadik, befejező részében olvashatnak.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.

Nincs hozzászólás

  1. Persze hogy létezik! Amióta létrejött azóta változik. Ha ezért valamiféle díjat lehet érte kapni akkor Én is kérek!- kettőt!

    A magyarázata egyszerűen baromság.