Al Gore. Ez a név mára már összeforrt a környezetvédelemmel, és a globális felmelegedés ellen vívott harccal. Három részes cikksorozatunkban mutatjuk be munkásságát.

Az Al Gore sztori

Al Gore. Ez a név mára már összeforrt a környezetvédelemmel, és a globális felmelegedés ellen vívott harccal. Három részes cikksorozatunkban mutatjuk be munkásságát.

1976 óta van jelen a politikában, ez alatt 8 évig volt alelnök. 2000-ben indult az elnökválasztáson, de elbukott George Bush-al szemben. Karrierje során mindig kiállt a környezetvédelem, és az új technológiák, mint az internet bevezetése mellett. Rengeteg díjat kapott eddig, köztük a Nobel-békedíjat. 2006-ban szerepelt a Kellemetlen Igazság című dokumentumfilmben, mely Oscar-díjat kapott, és a globális felmelegedés problémáját feszegeti. Gore egyszer azt mondta: „ Őszintén gondolom, hogy leghasznosabban egy szerepet tudok csak eljátszani, méghozzá azt, hogy megváltoztassam az amerikai nép világnézetét.”

 
Albert Arnold „Al” Gore Jr. néven látta meg a napvilágot 1948 március 31.-én, Washingtonban. Apja Albert Gore Sr. Tennessee szenátoraként dolgozott, anyja, Pauline LaFon Gore pedig az első nők között volt, akik elvégezték a Vanderbilt University Law School-t. Gore 65’-ben került be a Harvardra, ahol angol nyelvre szeretett volna szakosodni, majd később novellákat írni, végül viszont a kormányzásra szakosodott. Miután lediplomázott, besorozták a hadseregbe. Az apja a háború ellen volt, ő viszont úgy gondolta, hogy úgy tud leghatásosabban a háború ellen felszólalni, ha részt vesz benne. Pár hónapnyi kiképzés után végül 71’-ben  került Vietnámba. Miután visszatért a háborúból még 71’-ben, újságírásba kezdett a The Tennesseanban. 74’-ben hagyta ott az újságot, hogy elvégezhesse a Vanderbilt University Law School-t. 76’ februárjában, Joe L. Evins képviselő váratlanul bejelentette visszavonulását a kongresszusból. Gore úgy döntött, mindössze 28 évesen, hogy kilép a jogi iskolából, és indul a megüresedett képviselői székért, melyet egykoron még az apja birtokolt. Gore megnyerte a választást, és az azt követő hármat is, 78-ban, 80-ban, és 82-ben. 84-ben sikerrel szerzett helyet a szenátusban, miután a republikánus Howard Baker helye megüresedett.

al gore
Gore volt az egyik „Atari Democrat”, mely nevet azért kapták a társaival együtt, mert elhivatottak voltak a technológiai vívmányok és problémák iránt, a genetikai kísérletektől, az üvegházhatás környezetre gyakorolt hatásáig. Gore először 88’-ban indult a demokrata párt elnökjelölt pozíciójáért, ám végül a párt Michael Dukakist választotta jelöltnek. A 92’-es választáson nem indult, viszont Bill Clinton felkérte, hogy legyen az alelnök, mely pozíciót nem fogadott el egyből, de miután összeveszett a George H.W. Bush kormányzattal a globális felmelegedés problémájában, elfogadta azt. Clinton azt állította, hogy azért választotta Gore-t, mert jártas a külpolitikában, érdekli a környezet, és mert elkötelezett a családja iránt. 96’-ban újraválasztották Clintont, így Gore is maradt alelnök még 4 évre. 98 januárjában már körvonalazódott Gore-ban, hogy indulni fog a 2000-es választásokon. Végül ő lett a demokraták jelöltje, és George W. Bush indult ellene a republikánusoktól. A választást Gore elvesztette, Bush lett a győztes, de nem botrányoktól mentesen. Florida államban először Gore nyert, majd később ezt visszavonták, és Bushnak adták Floridát, mely eldöntötte a választás sorsát gyanús körülmények között. Ezek után Gore többé nem indult választásokon, csak kampányokban segédkezett, és a környezetvédelem lett az élete. „Az Al Gore sztori” folytatódik a következő napokban, itt az oldalunkon.

 

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.