Videó: Így készül a használt sütőolajból biodízel

Már több mint hétezer háztartás csatlakozott a MOL használtsütőolaj-gyűjtő kampányához. Ősztől újabb 50 benzinkúton lehet leadni a használt sütőolajat. Több mint 9 tonna használt sütőolaj gyűlt össze és több mint hétezer gyűjtőflakon fogyott a MOL-kutakon 9 hét alatt a MOL „Kisütöttük: ide vele!” használtsütőolaj-gyűjtő kampánya során.

A lakossági érdeklődésnek és az igényeknek megfelelően hamarosan tovább bővül a használt sütőolajat átvevő töltőállomások listája. Rácz László, a MOL megújuló üzemanyagokért felelős igazgatója és Pánczél Andrea, a társaság magyarországi kommunikációs igazgatója Komáromban, a Rossi Biofuel biodízel üzemben ismertették a MOL „Kisütöttük: ide vele!” használtsütőolaj-gyűjtő kampánya eddigi eredményeit, Székely Gábor üzemvezető pedig a biodízel gyártás rejtelmeibe avatta be az érdeklődőket. A MOL májusban országszerte 100 benzinkútján helyezett el tárolótartályokat, lehetővé téve a lakosság számára a használt sütőolaj környezetbarát elhelyezését. A MOL a lakosság figyelmének felkeltésére júniusban „Kisütöttük: ide vele!” néven akciót indított, melynek keretében, mindazok,  akik egy MOL kútra használt étolajat vittek, egy újrahasznosított műanyagból készült, praktikus gyűjtőflakont kaptak ajándékba, amelyben kényelmesen, csöpögésmentesen tudják tárolni a használt sütőolajat.

 

 

Rácz László ismertette, hogy július 20-ig összesen több mint 9300 kg használt sütőolajat hoztak el a MOL töltőállomásokra. A kutakról a Biofilter Kft. gyűjti össze és tisztítást követően juttatja el a Rossi Biofuel komáromi üzemébe, ahol a használt olajból bioüzemanyagot állítanak elő, amelyet biokomponensként kevernek a MOL finomítóiban a dízel üzemanyagokba. „Termékeinket folyamatosan fejlesztjük. Az általunk használt biodízel komponensek egyötöde már ma is a könyezetet kímélően újrahasznosított sütőolajból készül, amivel a lehető legfenntarthatóbb módon csökkenthetjük az üvegházi gáz kibocsátást.” – emelte ki az igazgató. „Már az első napokban jelentős volt az érdeklődés a kutakon a gyűjtés módjáról, és ez az érdeklődés mind a mai napig fennmaradt” – mondta el Pánczél Andrea. Szerencsére az érdeklődést tett is követte, és az utóbbi 9 hétben hétezer ajándék gyűjtőflakont adtak át azoknak, akik csatlakoztak a „Kisütöttük: ide vele!” akcióhoz, és a kijelölt MOL-kutakra használt sütőolajat hoztak. A MOL magyarországi kommunikációs igazgatója elmondta: „Nagyon örülünk, hogy ilyen sokan gyűjtik és hozzák el szelektíven gyűjtött használt olajukat. Reméljük, hogy ez a szám tovább emelkedik a következő hónapokban és egyre több ember számára lesz természetes, hogy háztartásában ezt az anyagot is szelektíven, környezetbarát módon kezeli.” Az igényekre reagálva a közeljövőben újabb kutaknál teremtik meg a használt sütőolaj gyűjtés lehetőségét – jelentette be a kommunikációs igazgató – az ősszel mintegy 150-re nő ezzel a speciális szolgáltatással rendelkező kutak száma.

biodízel üzem
A használt olajat előkezelik, és kémiailag (ún. átészterezéssel) átalakítják, így keletkezik belőle a biodízel – ismertette a folyamatot Székely Gábor. Az üzemben évente mintegy 150.000 tonna repce-, napraforgó- és szójaolajat, valamint használt sütőolajat dolgoznak fel. „A legmodernebb technológiával felszerelt üzemben az ipari-, biztonsági- és környezetvédelmi szabványoknak szigorúan megfelelve állítjuk elő a biodízelt.” – mondta el az üzemvezető. A Rossi Biofuel nagy hangsúlyt fektet arra is, hogy a biodízel gyártás melléktermékei is környezettudatos módon kerüljenek tovább felhasználásra. Az évi mintegy 22.000 tonna glicerint partnereknek adják át további hasznosításra. A mintegy 18.000 tonna szappanos vizet teljes egészében biogáz termelésre hasznosítják. Magyarországon évente több tízezer tonna étolajat használnak fel. A felhasználás során keletkező használt sütőolaj sorsa azonban csak az üzemi konyháknál, éttermeknél megoldott, ahol szervezetten folyik a hulladék elszállítása és feldolgozása.

 
Sajnos a lakosság által használt olajnak csak kis része kerül a hulladékudvarokba, vagy lerakóhelyekre, jelentős mennyiség a lefolyókba vagy a szemétbe kerül. Ez igen káros, hiszen a csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozza, a háztartási szemétbe öntve pedig nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban. Ha pedig a sütőolaj gondatlanságból vagy szándékosan az élővizekbe jut, az még veszélyesebb: tavakban, folyókban a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket. Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet. Erre a problémára nyújt környezetbarát megoldást a MOL, lehetővé téve a lakosság számára, hogy kútjain leadják az olajat.

 

Csatlakozott már Facebook oldalunkhoz? Rajta!

Ajánlott tartalom

A német autóipar ellene van a kínai elektromos autókra kivetendő uniós védővámoknak

A német autóipar szakmai képviseleti szervezete, a VDA ellenzi a kínai elektromos autókra kivetni tervezett uniós védővámot, mivel megítélése szerint az a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártana.