Kezdőlap / Technológiák / Zöld autó / Biodízel / Háztartási sütőolajból lesz a bioüzemanyag
Tudj meg többet: Biodízel

Háztartási sütőolajból lesz a bioüzemanyag

A Mol Nyrt. országszerte 100 benzinkútjánál kezdi gyűjteni május közepétől a használt háztartási sütőolajat, amiből bioüzemanyagot állítanak elő.

A társaság csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a gyűjtést hosszú távra tervezi a főként városi, községi kutakon. Magyarországon egy háztartás havonta átlagosan 3 liter étolajat fogyaszt, aminek 75 százalékát sütésre használják, sokan öt alkalommal is, ami nem egészséges. A háztartások többsége kiönti a használt olajat, ami jelentősen szennyezi a környezetet, egy csepp használt olaj mintegy ezer liter vizet szennyez. A Mol által összegyűjtött olajat a komáromi Rossi Biofule üzemében dolgozzák fel.

Ajánlott tartalom

A Tesla amerikai központjában tárgyalt Varga Mihály

Az amerikai cégek jól érzik magukat Magyarországon, ezt jól mutatja az is, hogy több mint 1500 amerikai irányítású vállalkozás működik az országban mintegy 100 ezer embernek adva munkát - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter, miután magyar üzleti delegáció vezetőjeként a Tesla fremonti központjában tárgyalt a Pénzügyminisztérium (PM) csütörtöki közleménye szerint.

Nincs hozzászólás

  1. Végre!!! 18 év óta ezzel az üzemanyaggal járok, de mindig megmosolyogtak, hülyének néztek, megbüntettek! Remélem ezek után nem teszik . Belátják, hogy nem hülye vagyok, hanem környezetet kímélő Ember. Pár évvel ezelőtt írtam email-t a megépült Komáromi gyár indításakor Rossi Úrnak, aki jó osztrák üzletemberként vissza is válaszolt, de itt elakadt az ügy. Volt szerződésem szintén egy osztrák céggel, akik felvásárolták, szinte ingyen a használt étolajat és pálma zsírt és kivitték a Magyarországról. Ezt a használt anyagot pedig itthon is el tudnánk használni, mert zöld üzemanyagnak, fűtésre, áramfejlesztésre kiválóan felhasználható, nem szennyezi a környezetet, tehát több funkciót is el tudna látni. Az étterem megszabadul a keletkezett használt anyagtól, jól jár aki elviszi, mert egy új gázolaj energiáját tartalmazó termékhez jut, melyet kis szűréssel, minimális átalakítással ragyogó, elégetésekor a környezetet kímélő termékhez jut, ami komoly bevételt jelent annak aki ezzel foglalkozik. 1972-től, mint energetikus, később üzemeltetési osztályvezető sokat foglalkoztam ezzel, de mindig falakba ütköztem és csak saját célra tudom ezt hasznosítani