Háztartási sütőolajból lesz a bioüzemanyag

A Mol Nyrt. országszerte 100 benzinkútjánál kezdi gyűjteni május közepétől a használt háztartási sütőolajat, amiből bioüzemanyagot állítanak elő.

A társaság csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a gyűjtést hosszú távra tervezi a főként városi, községi kutakon. Magyarországon egy háztartás havonta átlagosan 3 liter étolajat fogyaszt, aminek 75 százalékát sütésre használják, sokan öt alkalommal is, ami nem egészséges. A háztartások többsége kiönti a használt olajat, ami jelentősen szennyezi a környezetet, egy csepp használt olaj mintegy ezer liter vizet szennyez. A Mol által összegyűjtött olajat a komáromi Rossi Biofule üzemében dolgozzák fel.

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.

Nincs hozzászólás

  1. Végre!!! 18 év óta ezzel az üzemanyaggal járok, de mindig megmosolyogtak, hülyének néztek, megbüntettek! Remélem ezek után nem teszik . Belátják, hogy nem hülye vagyok, hanem környezetet kímélő Ember. Pár évvel ezelőtt írtam email-t a megépült Komáromi gyár indításakor Rossi Úrnak, aki jó osztrák üzletemberként vissza is válaszolt, de itt elakadt az ügy. Volt szerződésem szintén egy osztrák céggel, akik felvásárolták, szinte ingyen a használt étolajat és pálma zsírt és kivitték a Magyarországról. Ezt a használt anyagot pedig itthon is el tudnánk használni, mert zöld üzemanyagnak, fűtésre, áramfejlesztésre kiválóan felhasználható, nem szennyezi a környezetet, tehát több funkciót is el tudna látni. Az étterem megszabadul a keletkezett használt anyagtól, jól jár aki elviszi, mert egy új gázolaj energiáját tartalmazó termékhez jut, melyet kis szűréssel, minimális átalakítással ragyogó, elégetésekor a környezetet kímélő termékhez jut, ami komoly bevételt jelent annak aki ezzel foglalkozik. 1972-től, mint energetikus, később üzemeltetési osztályvezető sokat foglalkoztam ezzel, de mindig falakba ütköztem és csak saját célra tudom ezt hasznosítani