A Smart Home – Intelligens otthon megvalósítása most már az átlag háztartások részére is elérhető! – 2. rész Az intelligens otthonok hajnala

Cikkünk első részében igyekeztünk beavatni az olvasókat, hogy mitől intelligens egy otthon. Most pedig megpróbáljuk kielemezni, hogy valóban jelenthet-e perspektívát a most építkezők és felújítók számára a Smart Home koncepció, illetve ténylegesen várható-e a Smart Home piac robbanásszerű bővülése – mint ahogy azt Kocsis Zoltán a Loxvill Épületautomatizálás Ésszerűen Kft. Ügyvezetője állítja.

Hogyan gondolkodhatnak eltérően az emberek a Smart Home koncepcióról a különböző földrészeken?

Visszatérve előző cikkünk kérdéséhez, szinte mindegyik kontinensen eltérően viszonyulnak az intelligens épületek általános víziójához. De ez igazából csak a végeredményben, azaz az intelligens épületek összetettségében tükröződik.

Amerikában az intelligens otthonok inkább a csili-villi hatás elérésére szolgálnak. Az ázsiai fejlett információtechnológiában, az egész részletekbe menő háztartási eszközök vezérlése tartozik az intelligens otthon gondolatába. Míg Európában, tapasztalatunk szerint a hatékony energiafelhasználás kerül előtérbe. Nemsokára már az elektromos autók is bekapcsolódnak intelligens otthonunkba és az áramhálózat koncepciója (smart grid) terén is várhatók változások.

KI ÉPÍT MA ITTHON INTELLIGENS OTTHONT?

Tapasztalatunk szerint egyelőre a luxus illetve magasabb komfortfokozatú házak, lakások tulajdonosai építenek be smart home automatikát otthonukba, ellenben cégünknél egyre többen érdeklődnek kevésbé összetett inkább a költséghatékonyságot előtérbe helyező rendszerek kialakítása iránt. Ezen gazdaságos rendszerek kialakítása (automatika + munkadíj) átlagosan 600 ezer forint körüli összegből valósítható meg, szemben a nagyon összetett és munkaigényes luxuslakások, házak akár 10 millió forintos kialakítási árával szemben. Az egyszerű rendszerek esetében általában a fűtés, néhány világítási kör és a redőny, esetleg a riasztó vezérlése szokott az igény lenni. Tehát, a luxus otthonok esetében az intelligens technológia követelmény, míg az átlagos otthonok esetében már megfizethető lehetőség.

MIÉRT LEHET PERSPEKTÍVA A SMART HOME?

A Smart Home koncepciót villanyszerelés oldalról cikkünk első részében már áttekintettük, hiszen ez az alapja az intelligens otthonoknak. Gyengeáram oldalról ugyan a jóval nagyobb anyagi ráfordítást igénylő vezeték nélküli eszközökkel kiváltható a kábelezés, de a hatékonysághoz az erősáramú szerelés kialakítása is fontos.

Maga a hálózatunk kiépítése nem jelent lényeges költségemelkedést, a hagyományos erősáramú villanyszereléshez képest (ahol a kapcsolókhoz az erősáramú vezetéket szakítja meg), amelyet bizonyos érzékelők önmagában megtéríthetnek megfizethetőségükkel, ugyanis az általunk szerelt rendszerhez nincs szükség drága termosztátra vagy kezelőeszközökre.

Több esetben az adott eszköz automatikáját is kiválthatja maga az intelligens otthon vezérlése, tehát nem kell azt megvásárolni (pl.: kazánok esetén). Ezáltal csökkenthetőek a beruházás költségei és haladhatunk bizonyos esetekben lépésről lépésre is, azaz később bővítjük intelligens otthonunk funkcióit. A lényeg ha már felújítunk, akkor a kábelezés megtörténjen, azokhoz a pontokhoz amit vezérelni akarunk.

Nézzük meg a Smart Home rendszer további előnyeit, amelyek megtakarítást eredményezhetnek a számunkra, így egy intelligens rendszer esetében beszélhetünk megtérülésről is. Természetesen a megtérülés kérdése, mindig a megrendelői igényektől függ, ezáltal többféle megtérülésről beszélhetünk.

Beszélhetünk energia megtakarításról, kényelmi funkciókról és egyéb átalakítási vagy karbantartási megtakarításról. A megtérülések ideje nagyon sok, jelenleg ismeretlen tényezőtől függ, mint például az energia jövőbeni ára, a tulajdonos karbantartási igényei, szokásai illetve ezek esetleges megváltozása, az ingatlan későbbi hasznosítása stb…

AZ INTELLIGENS OTTHONOK ELŐNYEI

Fűtés

-

A legnagyobb energiamegtakarítást elsősorban fűtési (illetve hűtési) rendszerünkön keresztül érhetjük el, legyen szó akár hagyományos földgáz alapú vagy alternatív energiát felhasználó modern fűtési rendszerről. Egy hagyományosan cirkóval működő fűtési rendszer esetében nagy megtakarítás érhető el a helyiségenkénti fűtésszabályozással, de ez ugyanúgy megvalósítható egyéb rendszerekkel is, ahol hőmennyiségmérők vannak felszerelve. Egy hagyományos rendszer esetében egy termosztáttal próbáljuk szabályozni valamennyi szobánk hőmérsékletét, így az egyik szobában túlfűtünk, míg a másik szobában éppen elérjük a kívánt hőmérsékletet. Ezt a kérdéskört még thermofejekkel sem könnyű megoldani. Az automatizált fűtéssel ráadásul nem kötelező minden helyiségünket egyszerre fűteni.

Tegyük fel, hogy termosztátunkon automatikus program van beállítva, de a bekapcsolás időpontjához képest később megyünk haza. Ezt az alapbeállítást bármikor megváltoztathatjuk távolról és szabályozhatjuk, hogy az aktuális hazaérkezésünk idejére legyen befűtve a lakás és ne fűtsön feleslegesen hamarabb. Ez fordítva is igaz, a fűtésünket leállíthatjuk távolról, ha eszünkbe jut, hogy bekapcsolva maradt. Komfort oldaláról nézve pedig addigra fűtjük be hétvégi házunkat a kívánt hőmérsékletre, amikorra odaérünk.

Áramfelhasználás

A fény és energiaforrásaink automatikus vagy akár távolról irányítható kapcsolási lehetőségével elektromos energiát takaríthatunk meg. Hányszor érkezünk arra haza, hogy felkapcsolva maradt egy villany, vagy hányszor hagyjuk bedugva töltőinket, stand by módban készülékeinket. Ezek mind mind energiát fogyasztanak, amelyeket akár automatikasan lekapcsolhat rendszerünk vagy távolról mi is megtehetjük.

Alternatív energiafelhasználás

-

Akár hőszivattyút, napkollektort, napelemet vagy egyéb alternatív energiát hasznosító házunkban szükség van ezen energiaforrások levezérlésére. Az alternatív energiával hőmennyiséget vagy elektromos áramot tudunk előállítani, így ezen épületekbe a legtöbb esetben már gázbekötés nem is történik.

Alternatív energiaforrások vezérlése egy összetett kérdéskör, amelyet egy intelligens automatika meg tud oldani és így hatékonyabban tudja ezen energiákat felhasználni.

Balesetek elkerülése

Egy intelligens otthon feladata lehet a balesetek elkerülése is. Ez lehet tűzeset vagy mérgezés megelőzése. Ha például a konyhában véletlenül a tűzhelyen felejtettünk valamit és fennáll a balesetveszély, akkor intelligens vezérlésünk kikapcsolhatja a tűzhelyet, magasabb fokra állíthatja a szellőztető rendszert, kinyithatja ablakunkat és értesíthet minket vagy a távfelügyeletet is. Ugyanezt meg tudja tenni szénmonoxid érzékelése vagy egyéb levegőtlenség esetén úgy, hogy közben akár bekapcsolja audióeszközeinket, házunk szirénáját stb.. Így rendszerünk megmentheti az életünket a jelentős károk elkerülése mellett.

Épületkarbantartói felügyelet – távoli menedzsment

Épületünk mérheti a fogyasztásunkat illetve akár az egyes órák lekapcsolására vagy víz elzárására is képes. Vízelfolyás észlelése (a való élettől eltérő fogyasztás) esetén rendszerünk figyelmeztet és le is állíthatja a vízszolgáltatást. Épületünk egyéb észlelhető meghibásodása esetén szintén figyelmeztetheti tulajdonosát vagy karbantartóját.

Az adatok alapján könnyebben megállapítható épületünk problémája, illetve szükség esetén kiszállás nélkül is megoldhatunk hibákat, átprogramozhatjuk a rendszert. Így a kiszállás vagy sürgősségi kiszállás díja és a szakemberre várakozás is elkerülhető.

Variálhatóság

Máshova kellett volna tenni egy villanykapcsolót? Nem jók az előre kitalált funkciók? Bővíteni szeretnék épületünk intelligencia szintjét? Bővül a család? Eladná a házát?

Nem probléma, bontás nélkül változtathatóak otthonunk kapcsolóinak funkciói vagy további érzékelőket tehetünk be, mindezt bontási költségek és vezetékezés nélkül. Jelentős megtakarítást illetve szabadságot jelenthet épületünk funkciójának variálhatósága!

A Smart Home alkalmazkodik a jövőhöz

-

A technológia nagyon gyorsan fejlődik. Pár éve még csak kevesen gondolták, hogy az okostelefonok meghódítják a világot. Ugyanez a helyzet előállhat épületünknél is. Modernebb energiaforrások, új eszközök, intelligens háztartási gépek, elektromos autó töltése, új építőipari előírások, stb.. Mindezeket a későbbiekben intelligens rendszerünk lecserélése nélkül integrálhatjuk intelligens otthonunkba. Következésképpen intelligens otthonunk kialakítása során soha nem dobunk ki pénzt az ablakon, mivel nyíltsága és függetlensége miatt rendszerünk nem tud elavulni.

Jogszabályi követelmények

Hamarosan az új házak, lakóparkok építése esetén szigorodnak az energetikai normák. Ezek az épületek megfelelő vezérlés nélkül nem lesznek képesek megfelelni az energetikai követelményeknek, illetve nem egységes vezérlésük ront azok hatékonyságán. Igazi passzívházak pedig elképzelhetetlenek intelligens vezérlési rendszer nélkül.

Belátható időn belül meg lesz határozva, hogy az energiafelhasználásunk mekkora részének kell a környéken előállított energiából származnia és ezért jönnek a decentralizált smart grid hálózatok, amelyek a fogyasztói szokások felismerése mellett lehetővé teszik az alternatív energiatermelés fogyasztásba történő hatékonyabb bevonását, amelyhez így otthonunk még hatékonyabban alkalmazkodhat.

Ingatlan értéknövelés

Az új generációs intelligens épületvezérlések nem régóta vannak jelen a piacon, ezért jelenleg elhanyagolható az intelligens házak piaca. A régi vezérlési rendszerek programozása sokszor módfelett komplikált és ezért inkább otthonunk mindennapi használatát nehezíti meg.

Gyakorlati tapasztalatunk alapján megjelent az a vásárlói réteg, aki tudatosan szeretne intelligens otthont, ezért eladása is könnyebb ezeknek az épületeknek, mind kényelmi funkcióik, mind alacsonyabb üzemeltetési költségeik miatt.

KONKLÚZIÓ A TAPASZTALATOK ALAPJÁN

Napról napra nő az intelligens épületek iránti igény és nemcsak Budapesten. A tudatos építkezés, az energiatudatosság, életvitelünk könnyű kezelhetősége (akárcsak az Apple termékeinek koncepciója), az alkalmazkodóképesség előtérbe került.

Az intelligens vezérlés iránti megkereséseink 2/3-át a lakossági érdeklődések teszik ki a céges megkeresésekkel szemben, de azt tapasztaljuk, hogy újépítésű társasházi lakások szintén kiemelt figyelemmel illetik az intelligens épületvezérlést. Úgy látjuk, már az előkészítése zajlik annak, hogy a későbbiekben intelligens automatikák kerüljenek be az egyes lakásokba, amelyre az építtetők alapcsomagokat és extracsomagokat alakítanak ki.

Elmondhatjuk, hogy a következő évek új építkezései, felújításai az intelligens otthonok, intelligens épületek korszakát hozzák magukkal, amelyeket a kilátásba helyezett energetikai pályázatok és támogatások is kifejezetten ösztönözni fognak.

A Loxvill Épületautomatizálás Ésszerűen Kft. a Smart Home – „Intelligens otthon koncepció” elkötelezett szakértője. Alapítóinak kifejezett elvárása, hogy akik intelligens otthonok építésébe, felújításába vágják a fejszéjüket ne csak látszatmegoldásokat kapjanak a végén, hanem ésszerű költségvetés mellett, hasznos és intelligens funkciókkal megvalósított, igazán élhető, praktikus és személyre szabott otthont, irodát.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.