A Smart Home – Intelligens otthon megvalósítása most már az átlag háztartások részére is elérhető! – 1. rész mit takar a Smart Home kifejezés

Az idei évben az aránylag pici lakásoktól kezdve a villákon át egészen az irodákba és ipari létesítményekbe is szereltünk be intelligens épületautomatikát illetve megjelentek érdeklődés szinten a kivitelezés vagy tervezés alatt álló társasházak is!

Lassacskán a 2013-as év vége felé közeledve tapasztalataink alapján abszolút kijelenthető, hogy az intelligens otthon koncepció kora elérkezett – állítja Kocsis Zoltán a Loxvill Épületautomatizálás Ésszerűen Kft. ügyvezetője.

Intelligens otthonok terén most nagyságrendileg ahhoz a korszakhoz értünk, amikor az autókba tömegesen kezdték el beépíteni a fedélzeti computereket. Jelenleg pedig ez a vezérlési alkatrész minden autóban megtalálható és valószínűsíthetjük, hogy új építkezések és felújítások esetén már a legtöbb ingatlanba is előnyeik miatt az intelligens vezérlő egységek beépítésre fognak kerülni.

Egy autóipari statisztikát párhuzamba állítva: a GM 1981-től kezdte nagy volumenben beszerelni az autókba az elektronikus vezérlőegységet, 1988-ban pedig már több mint 28.000 vezérlő egységet gyártott.

Fontos megjegyezni, hogy egyelőre nemcsak a legtöbb építtető, hanem még a szakma elgondolásában is sokszor téves vagy más képzelet él az intelligens otthon kifejezéssel kapcsolatosan. Természetesen ez nem probléma és ha megnézzük, akkor a világ különböző kontinensein is eltérően vélekednek a Smart Home lényegéről és funkcióiról. De mivel bármilyen koncepció megvalósítható ugyanazon intelligens otthon vezérlési automatikával, ezért ez egyáltalán nem jelent problémát.

De egyelőre nem menjünk ennyire előre és mielőtt megnéznék miért van itt az ideje az intelligens otthonoknak, muszáj röviden és nem mindenre kiterjedően tisztáznunk az intelligens otthonok működését.

Mi is az a Smart Home?

Az intelligens otthon azt jelenti, hogy házunknak vannak érzékelő illetve impulzus adó egységei (ilyenek a hőmérséklet érzékelők, fényérzékelők, mozgásérzékelők, kapcsolók illetve egyéb egységek) amelyek jelei a központi vezérlő egységbe futnak be és ez a vezérlő egység az előre beállított program alapján utasítást ad ki házunk erőforrásainak, beavatkozóinak (ilyenek a kazán, a radiátorszelep vagy osztógyűjtő szelepek, a redőny, a világítás stb…) amit azok végrehajtanak. Összegezve tehát egy intelligens otthonban bármely eszközünk jele bármilyen előre beállított reakciót hajthat végre házunkon.

A lényegi különbség a hagyományos villanyszereléshez képest, hogy a hagyományos erősáramú vezetékeink csak oda mennek el, ahol az energiára szükség van és nem kell átmenniük a kapcsolókon, tehát kevesebb erősáramú kábel kell. A kapcsolókhoz és érzékelőkhöz pedig gyengeáramú kábellel kell elmenni, amelyek jelei utána a központi vezérlőegységbe futnak be és bármely kapcsoló impulzusa bármilyen előre beállított folyamatot elindíthat. Pl.: egy kapcsoló az ágyunk mellett egyszeri nyomásra le illetve felkapcsolhatja a hálószobánk világítását, míg két egymás utáni nyomásra lehúzza a redőnyünket. De ha a kapcsolót mégsem erre szeretnék használni, beállíthatjuk, hogy két kattintásra áramtalanítsa a nappaliban bekapcsolva hagyott tv dugalját így kikapcsolva azt.

Nézzünk meg egy másik lehetséges feladatot, amely során egyetlen impulzus komplett műveleteket hajthat végre. Hozzátesszük ez csak egy összetett feladat bemutatása, sokkal egyszerűbb dolgokra is használható egy intelligens rendszer, amelyről a 2. részben írunk. Idáig nem tartózkodott otthon senki és megérkezünk. Az ajtónyitásra (vagy a riasztó kiiktatására vagy a mozgásérzékelő jelére vagy szimplán egy kapcsoló jelére) felkapcsol az előszobai fővilágítás, felkapcsolódik a hangulatvilágítás és felhúzódnak a nappaliban a redőnyök, bekapcsol kedvenc zenénk, a szellőztető rendszer elindul, kigyullad a kerti világítás, elkezd felfűteni a szauna (ha délután 5 óra után értünk haza). Az előzőekből látszik, hogy életvitelünkhöz és szokásainkhoz igazodva bármilyen opciókkal felruházhatjuk intelligens vezérlési rendszerünket.

Az előzőkből kiindulva látszik, hogy egy előre tervezett modern villanyszerelés esetén bármely kapcsolónk bármit és bármilyen összetettségben kapcsolhat. Ha megunjuk, akkor pedig nem használjuk vagy a funkciót más kapcsolóra programozzuk át. Ezenkívül ha elektromos hálózatunkat modern villanyszerelés mentén alakítjuk ki és meggondoljuk magunkat hol legyenek az érzékelők, akkor mindössze egy egyszerű modulbővítéssel bárhova felhelyezhetünk vezeték nélküli érzékelőket és kapcsolókat, amelyekhez ráadásul elem sem kell.

A jelenleg leggyorsabban fejlődő vezeték nélküli technológiával akár utólag is nagyon sok minden megvalósítható, ugyanis nagy gyorsasággal fejlődnek az elem és vezeték nélküli érzékelők, kapcsolók és beavatkozók, amelyek alkalmazása áruk miatt jelenleg csak ott éri meg ahol egyáltalán nem lehet vagy nagyon nem akarnak kábelezni. Illetve megoldást jelenthet az akkor is ha utólag derül ki, hogy valamilyen igény elmaradt és csak egyes részfeladatokat oldanak meg vezeték nélküli egységekkel.

Az intelligens otthonok szabadság érzete

Egy Smart Home rendszer esetében lehetőség van otthonunk távolról történő felügyeletére is. Az épületfelügyeletnek több funkciója lehet.

Tulajdonosként hasznos lehet számunkra, hogy távolról bármikor ránézhetünk otthonunkra és a funkciókat is vezérelhetjük. Például ha elmentünk otthonról megnézhetjük beriasztottunk-e, lekapcsoltuk-e a villanyt, tartózkodik-e valaki otthonunkba stb… De be is riaszthatunk vagy beengedhetjük a takarítónőt, gyermekünket vagy a vendégeinket. A hőmérsékletet felvehetjük, ha korábban érkezünk haza mint elterveztük vagy ha hétvégi házunkba megyünk.

Épület karbantartóként – ugyanis sokszor a tulajdonos épületének karbantartását az építtetőre vagy külsős cégre bízza – azonnal láthatjuk, ha a tulajdonosnak bármilyen problémája van mi lehet annak az oka. Amennyiben a tulajdonosnak bármilyen speciális igénye van átprogramozhatjuk a rendszer bármely tulajdonságát vagy ha csak annyi az igény átállíthatjuk a fűtési igényt, ez általában az idősebb lakóknak segítség. Ezenkívül a rendszer automatikusan küldhet értesítést a karbantartóknak, ha bármelyik része meghibásodott pl.: nem működik a hőszivattyú, nem működik egy szelep stb..

Energiamenedzsmet oldaláról megközelítve, mint az autók fogyasztásmérőjénél, ugyanúgy kaphatunk információkat épületünk energiafelhasználásról. Sokan vezetés közben is a pillanatnyi fogyasztásmérőt figyelik, kvázi versenyezve saját magukkal a minél kisebb fogyasztás elérése végett. Ugyanez elérhető intelligens otthonoknál is és hamarosan a szolgáltatók rendszereinek fejlődésével (már van akinél elérhető) a rendszer a kívánt időpontban automatikusan fogja elküldeni a mért adatokat az energiaszolgáltatóknak. Mint ahogy már arról beszámoltuk alternatív energiák hatékony felhasználásának vezérlése terén pedig elengedhetetlen egy intelligens központi vezérlőrendszer (link előző cikkre).

A Smart Home kapcsolóiról

Intelligens otthonunkat irányíthatjuk okostelefonról. Erre a funkcióra legalább ugyanannyian vágynak, mint amennyien idegenkednek tőle! Csináltunk olyan házat ahol összesen annyi hagyományos kapcsoló volt, ahány helység, de volt olyan projektünk is ahol ugyanannyi kapcsoló volt mint hagyományos villanyszerelés esetén, csak több funkciót kaptunk cserébe (akár rejtett funkciókat is). A saját álláspontunk, hogy érdemes az optimális középutat megtalálni, amelyet természetesen a tulajdonosok beállítottsága is befolyásolni fog.

Nézzünk néhány példát. Sokan nem kérnek külön kezelőegységeket otthonukhoz mert inkább saját telefonjukat használják ezen célra, míg mások legalább egy kezelőegységként funkcionáló tabletet helyeznek el szintenként. A redőnyök mozgatásához van aki nem kér külön kapcsolót, hanem ráhagyja az automatikára és csak telefonjával változtat azon, míg mások minden redőnyhöz külön kapcsolót szeretnének.

Valljuk be őszintén, hogy sokszor csak lakásunkkal történő együttélés során derül ki, hogy jól döntöttünk-e. És ebben verhetetlen egy intelligens otthon, ugyanis úgy állítjuk be később a funkciókat ahogy szeretnénk vagy vezeték nélküli kapcsolókat oda helyezünk el ahova csak szeretnénk és olyan funkciót kap amire csak igény van.

Tehát otthonunk későbbi funkcióváltásaira is könnyedén vésés és átalakítás nélkül felkészülhetünk, akár családbővülésről, eladásról vagy igényeink megváltozásáról van szó!

A folytatásában kiderül, hogy miért értelmezik máshogy a Smart Home koncepciót a különböző kontinensen élő emberek és ez miért nem befolyásolja magát a koncepciót. És megtudhatjuk, hogy valóban az intelligens otthonok tömeges kialakításának start mezőjén állunk-e?

Ajánlott tartalom

Harmadik-negyedik helyet foglaljuk el a dízel és benzin árakkal a környező országhoz képest

Elérhetőek a hazai és régiós üzemanyagár-információk a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) honlapján, a hazai dízel és benzin ára a harmadik-negyedik helyen van a környező országok között - hívta fel a figyelmet a szervezet pénteken.