Magyar napelemes tetőcserép: nyáron indul a gyártás

Tóth Miklós lassan fél évtizede dolgozik a napelemes tetőcserépen. Hírportálunkon 4 éve jelent meg az első hír a találmányról, azóta időről-időre felbukkan egy hír, hogy épp indul hamarosan a gyártása. Most magát a feltalálót kérdeztük és az alternativenergia.hu kérdéseire készségesen válaszolt.

Hol tart most a napelemes tetőcserép fejlesztése?

A TMT Napelemes Tetőcserép fejlesztése, már két éve elkészült, amelynek eredményeképpen az alaptípuson kívül további típus változatok készültek. A típus változatok több színben, és számos felszereltséggel készülnek majd, egyedi igények figyelembe vételével.

CSATLAKOZZ FACEBOOK OLDALUNKHOZ! 

A napelemes tetőcserépről már évek óta lehet hallani, de a gyártási szakaszba még mindig nem jutott el a termék. Mikorra várható a sorozatgyártás?

A sorozatgyártás a nyár folyamán megkezdődik, és a termékeket megrendelés alapján fogjuk gyártani, a beérkezések sorrendjében. Jelenleg a régi honlapunk nem elérhető, mert új, más domain néven teljesen új honlapot készítünk, amely sokoldalúbb kialakítású, teljesen új tartalommal és több nyelven lesz elérhető. Lesz majd webshop is és virtuális bemutató terem, ahol minden egyes terméket 3D-ben térben forgatva meg lehet majd tekinteni – mondja Tóth Miklós.

-

Idehaza vagy külföldön fog történni a termék gyártása és összeszerelése?

A gyártás itthon fog történni, de jelenleg is tárgyalásban vagyunk Európai és tengeren túli gyártóbázis beindításáról is, még ebben az évben.

A komplett kivitelezést végzik el vagy csak a napelemes cserepet biztosítják a vásárlóknak?

A TMT Napelemes Tetőcserép gyártása a fő feladatunk és a leendő vásárlóknak a szerződésben álló kivitelező cégeink építhetik be a termékeket.

-

A prototipusok tesztelése mennyi idő óta zajlik?

A prototípusok tesztelése és fejlesztése több éve kisebb nagyobb megszakítással történik, és az összegyűlt tapasztalatok segítik majd a gyártási folyamatok tökéletességét.

Marad magyar kézben a napelemes tetőcserép vagy be kellett vonni külföldi befektetőket is?

Több éves finanszírozói tárgyalás sorozaton vagyok túl és azt kell mondjam, hogy itthon a korábbi Magyar tárgyaló partnerek, cégek akik magukat befektetőknek tartották, csak hitegettek, pénzük, tőkéjük nem volt. Sok szélhámos céggel, magánszeméllyel folytattam tárgyalásokat, de minden esetben kiderült, hogy saját tőke nélkül szerettek volna részt venni a projektben. Aki ma Magyarországon azt mondja magáról, hogy befektető az hazudik.

A Magyar üzleti élet nem érett ma még egy korrekt meglévő tőkével rendelkező befektetési konstrukció lebonyolítására, ezért a finanszírozói tőke bevonása külföldről fog megtörténni.

Ajánlott tartalom

Hamarosan lezárul az E.ON Áramszolgáltató Zrt. beolvadása az MVM Next Energiakereskedelem Zrt.-be

Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. július 1-jétől egységes márka alatt szavatolja az energiaellátást az egyetemes szolgáltatásban, miután lezárul az E.ON Áramszolgáltató Kft. beolvadása a társaságba - tájékoztatta az állami tulajdonú energetikai cég szerdán az MTI-t.

4 hozzászólás

  1. Nagyon jó lenne tudni mikor kezdik el gyártani és mennyibe fog kerülni az akkumulátoros változat érdekelni, de nagyon.

  2. A döntő az ár lesz…mert ha többe fog kerülni, mint a hagyományos cserép és napelem kombináció akkor soha nem fog elterjedni. Ráadásul a meglévő épületeknél a cserép vagy egyéb tetőfedő szerkezet már adott, így igazán a napelem+tartó ktg.-vel kell versenyeznie.

  3. Mi lesz az új weboldal címe?
    Moha és egyéb szennyeződések ellen hogyan lehet védekezni,
    esetleg tisztítani?

  4. Csak engem zavar hogy nyilvánvaló technikai képtelenségekkel van tele a cikk? Az hogy az esetleges olvasót nem zavarja az egy dolog, de talán nem ártana ha ilyen portált olyanok üzemeltetnének akik a fizika alapszintű ismeretével rendelkeznek és nem közölnek le ilyet.
    Ez a táblázat a tudomány megcsúfolása, a teljesítmény és hatásfok adatok alapján kb másfélszer annyi energiának kellene a felületre esnie mint a napállandó (vagyis a Nap sugárzási teljesítménye a Föld pálya távolságában ami 1360 W körül van), ebböl 11,4% hatékonyság mellett nem jön ki 180W, ráadásul ebböl minimum 25-30% elnyel a légkör, talajszinten 1000w feletti besugárzási érték felett nem nagyon van.

    Most komolyan? Színezett napelem? Ráadásul zöld színű ami azt jelenti hogy a napsugárzár legintenzívebb részét veri vissza, minimum 30%-ot rontva a hatékonyságon. Aki ilyet csinál az nem teljesen komplett, de hogy az optikához nem konyít az is biztos.