Napelemet használ a Harcosok klubja sztárja

„Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a tényt, hogy emberi jólétünk alapvetően összefonódik a biológiai sokféleséggel”.

Leonardo Diacario és Al Gore után ismét egy lelkes környezetvédőt mutatunk be. Edward Norton színészi pályafutását a Legbelső félelem című thrillerben kezdte Richard Gere oldalán, alakítását rögtön Oscar és Golden Globe-díjra is jelölték. Neve leginkább az 1999-es Harcosok klubjából, vagy az Amerikai história X neonácijaként lehet ismerős, mely utóbbiért szintén Oscar-jelölést kapott. Azt azonban talán kevesebben tudják, hogy egy másik, díjakkal kevésbé elhalmozott szerepet is alakít nap mint nap: az elkötelezett környezetvédőét.

 

Norton esetében a környezetvédelem mondhatni családi ügy. Édesapja a Nature Conservacy Trust ügyvédje, és a szervezet Kína-programjának igazgatója, gyermekeit pedig egészen kicsi koruktól kezdve a természet szeretetére és védelmére nevelte. Húga, Molly környezetvédelmi szakon szerzett diplomát, öccse, James pedig vízi túrákat vezet, és a lazac-visszatelepítésért küzdő Idaho Rivers United tagja. Anyai nagyszülei, James Rouse és felesége, Patty az alapítói az Enterprise Community Partners nevű non-profit szervezetnek, amely megfizethető házak építését támogatja alacsony jövedelmű emberek számára. Miután Edward lediplomázott a Yale Egyetemen, egy ideig az Enterprise oszakai vállalatánál dolgozott, és azóta is a szervezet lelkes támogatója. Sok ismert sztár használja a környezetvédelmet marketingfogásként, és az óriási Hummerek, magánrepülőgépek mellé esetleg beszereznek egy hibrid autót a lelkiismeretük megnyugtatására. Norton azonban környezetvédelmi tevékenysége során, ha teheti, kerüli a reflektorfényt és a felhajtást.

Edward Norton

Kivétel azonban akad, 2009-ben például élénk médiafigyelem kísérte részvételét a New York Maratonon, amelyen csapatával a Maasai Wilderness Conservation Trust (Maszáj Természetvédelmi Érdekszövetkezet) számára gyűjtöttek adományokat, és a maszáj törzsi területek megőrzésének fontosságára hívták fel a figyelmet. Rendszeres támogatója több környezetvédelmi non-profit szervezetnek is, saját bevallása szerint, New Yorkban tömegközlekedési eszközöket használ, Los Angeles-i otthonának kertjében pedig őshonos, szárazságtűrő növényeket nevel, hogy ne használjon fölöslegesen vizet. A szennyezést persze nem lehet teljes mértékben kikerülni, Norton a legnagyobb „bűnének” a gyakori repülést tartja, amit egyelőre azonban még nem tud mivel kiváltani.

Edward és a gyerekek
Házában napenergia biztosítja a hő- és áramellátást, és az ő nevéhez fűződik a Solar Neighbours Program (Napenergiát a háztartásoknak!) ötlete is. 2005 környékén, amikor elhatározta, hogy napenergiás rendszerekkel szereli fel a házát, felismerte, hogy azok, akiknek a leginkább szükségük lenne a napenergia nyújtotta előnyökre, azok az olyan alacsonyabb jövedelmű családok, akiknek nem engedhetik meg maguknak az berendezések költségeit. Ennek érdekében alkut ajánlott a BP Solar cégnek: megpróbálja rávenni neves kollégáit, hogy házaikra a vállalat napelemeit, napkollektorait szereltessék, cserébe a BP minden híresség vásárlása után egy szerencsés, szegényebb család házát is ugyanolyan rendszerrel szereli fel, ingyen. A programhoz csatlakozott többek közt Salma Hayek, Brad Pitt, Daryl Hannah, Bruce Willis és Will Ferrell is. Az aktivitás mellett a környezetvédelmi ismeretterjesztést is fontosnak tartja, 2005-ben például műsorvezetői szerepet vállalt a Nehéz napok egy Föld nevű bolygón című, négy részes National Geographic sorozatban. 

 

 

Tevékenységét 2010-ben az ENSZ is elismerte, Ban Ki Mun ENSZ főtitkár a Biodiverzitás jószolgálati nagykövetévé nevezte ki. „Nem áltatom magam azzal, hogy a dolgok majd azonnal jobbra fordulnak csak azért, mert részt veszek benne. De a nyilvánosság figyelmének felkeltése kommunikációs kihívás, és azt hiszem, ebben segíthetek” – nyilatkozta Norton a kinevezésekor. „Létfontosságú, hogy az emberek észrevegyék, nem különülhetnek el az élet hálózatától. Ettől a hálótól függ a fennmaradásunk, mint faj, és mint civilizáció is.”

ENSZ

Ajánlott tartalom

Sikeresen lezárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció

Sikeresen zárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) vasárnap az MTI-vel.