Csúcsközpontból irányítja majd a villamosienergia-rendszert a Mavir

Egyetlen kezelőközpontból fogja irányítani a magyar villamosenergia-rendszert 2011 első negyedévétől a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) – mondta újságíróknak Tari Gábor, a Mavir vezérigazgatója.

Emiatt nem lesz szükség nagyobb elbocsátásokra, a természetes fogyás elegendőnek bizonyul – tette hozzá.
Jelenleg még öt körzetben összesen 26 alállomás vesz részt a rendszer üzemeltetésében. Az egyetlen központ Tari Gábor szerint nem jelent biztonsági kockázatot, mert a körzeti központokat egy órán belül üzembe lehet majd helyezni. A vezérigazgató megjegyezte, hogy tartalék irányító központ is létezik egy meg nem nevezett telephelyen, teljesen önálló infrastruktúrával.

A Mavir gazdálkodásával kapcsolatban a vezérigazgató elmondta, hogy a 2009. évet a tervezettnél jobb eredményekkel zárták. Az adózott nyereség 7,98 milliárd forint volt, az árbevétel pedig meghaladta a 116 milliárd forintot. A kedvezőbb pénzügyi feltételek és a hatékonyságjavító intézkedések eredményezték a tervezettnél jobb eredményeket – magyarázta Tari Gábor.
A vezérigazgató tájékoztatása szerint 2009-ben 5,2 százalékkal esett vissza az áramfelhasználás Magyarországon, az idei év első negyedévében pedig 4 százalék körül van éves összehasonlításban a csökkenés.
A Magyar Energia Hivatal költségellenőrzési szigorúságát firtató újságírói kérdésre Tari Gábor annyit mondott, hogy a hivatal a Mavir több mint hárommilliárd forintnyi költségét nem ismerte el a rendszerirányítási díjakban.

A vezérigazgató elmondta, hogy a szervezett villamosenergia-piac (HUPX) július 1-jei elindítása előtt várhatóan egy hónapig tesztüzemet tartanak. Ha az első években a belföldi fogyasztás 5 százaléka megfordul a tőzsdén, akkor a befektetés négy év alatt térül meg. A beruházás költsége négy éven keresztül évi 110 millió forint megtérüléssel számolva kilowattóránként mindössze 0,2-0,3 fillér körüli összeget jelent az áram végfelhasználói árában.
A Mavir 2010-ben – hasonlóan a korábbi évekhez – mintegy 20 milliárd forintot fordít beruházásokra. Várhatóan május végén adják át a Pécs-Ernestinovo 400 kilovoltos távvezetéket, a nyáron az E.ON gönyűi erőművéhez tartozó hálózati csatlakozást helyezik üzembe, és az év végéig befejezik a bicskei alállomás korszerűsítését is. Hamarosan üzembe helyezik a Bécs-Szombathely vezetéket, aminek magyarországi oldala már korábban elkészült.

Tari Gábor újságírói kérdésre beszélt a Természetvédelmi Világalap (WWF) a Föld Órája nevű kezdeményezéséről. A március 27-én tartott energiatakarékossági akcióhoz csatlakozók este egy óra időtartamra lekapcsolták a fényeket, hogy felhívják a figyelmet az éghajlatváltozás ügyére. A Mavir vezérigazgatója elmondta, hogy a magyar villamosenergia-rendszerben az összfogyasztás szempontjából nem volt kimutatható az egy órás “elsötétítés”. Tari Gábor méltányolta az akció figyelemfelhívó szerepét, azonban megjegyezte: ha mindenki részt venne benne, összedőlne a villamosenergia-rendszer, aminek beláthatatlan következményei lennének.

Ajánlott tartalom

Az INA megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos új stratégiai projektekre vonatkozó szerződéseket írt alá

Az INA horvát olajipari vállalat két szerződést írt alá, egyik egy zöld hidrogénüzem építésére vonatkozik a rijekai finomítóban, a másik egy biometán-előállító létesítményre Sziszekben - közölte a vállalat az MTI-vel kedden. A két új stratégiai projekt együttes értéke 98 millió euró, és várhatóan 2026-ra készül el.