Mindenki a ma esti világméretű WWF akcióra figyel (mi is és támogatjuk is) , de egy energetikai szakember felhívta a figyelmünket az esetleges negatív következményekre is.

Kockázatokat is rejt a ma esti egy órás világméretű akció

Mindenki a ma esti világméretű WWF akcióra figyel (mi is és támogatjuk is) , de egy energetikai szakember felhívta a figyelmünket az esetleges negatív következményekre is.

„ A megfelelő minőségű villamos energia ellátásnak az alapja a mindenkori termelés (+ import) és a fogyasztás egyensúlya minden pillanatban. Amennyiben ez nem történik meg a villamos energia-rendszerirányító (továbbiakban rendszerirányító) beavatkozik, valamilyen módon. Erőművi és nagyfogyasztói tartalékokat aktivizálnak, amelynek pénzügyi vonzata is van.

Ha túl rövid idő alatt nagy lesz a különbség a rendelkezésre álló villamos energia és a fogyasztás között – például egy nem várt esemény miatt, akár a mai egyidejű nagymértékű fogyasztói  „kiesés” – nem biztos, hogy az erőművek ugyan ilyen gyorsan tudnak reagálni, jelen esetben leterhelni majd visszaállni az eredeti állapotra.
Szélsőséges esetben megbomolhat a villamos energia rendszer egyensúlya, és üzemzavar léphet fel, erőművek eshetnek ki , a visszajövetel több órát is igénybe vehet. Így a fogyasztók által tervezett világ méretű egy órás akció több órás vagy hosszabb idejű nem kívánt áramszünetet is okozhat, annak ellenére, hogy a cél nemes, azaz a Föld megóvása , a zöld energia támogatása, amit történetesen az energetikai szakemberek is támogatnak.

Ha a rendszerirányító nem tudja megfelelő mértékben aktivizálni az erőművi tartalékokat akkor a szomszédos ország rendszerirányítójához fordul. Ha ez a fogyasztás kiesés több országot érint akkor minden országban előfordulhat hasonló probléma. A hivatalos nem tájékoktatás ellenére a rendszerirányítók erre készülnek és minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy elkerülhető legyen egy esetleges kaszkád (kiterjedt) üzemzavar. Egy ilyen méretű akció egyeztetése célszerű lenne minden ország rendszerirányítójával  a kívánt cél elérésének és a megfelelő energiaellátásunk biztosításának érdekében”.

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.