A jövő zöld városai (képek)

Jelen pillanatban még váratnak magukra a zöld városok, de jó látni, hogy számos projekt készül e téren. A fenntartható várostervezés egészen 1898-ig nyúlik vissza, de csak napjainkban kapott igazi értelmet.

1. Az indiai zöld város, Lavasa
A város egy paradicsomi hangulatot árasztó hegyekkel körbezárt kis völgyben fekszik Nyugat-Indiában, Mumbai és Pune között. A gyönyörű település közel tökéletes példával áll elénk, hogy milyen is egy zöld város. A tengerszinthez képest 915 méter magasan fekszik, és bővelkedik a természeti látványosságokban; egy gyönyörű folyó, időszakos vízesések, és magas hegyek tarkítják a tájat. Ebben a csodálatos környezetben elterülő, nehezen megközelíthető település fenntartható gazdasága miatt kitűnik a környék városai közül. Lavasat mindössze öt útvonalon lehet, megközelíteni, Pune-tól 65 km-re, Mumbaitól 200 km-re fekszik.

 

2. Masdar Projekt
Abu Dhabi fallal körbekerített zöld városának projektje a világ minden tudását felhasználja. A hat négyzetkilométernyi város megépítésére 20 milliárd dollárt szánnak. Működtetését nap- és szélenergiával kívánják megoldani, emellett hasznosítani kívánják a geotermikus hőt, és víz újrahasznosító rendszert telepítenének. Ha ez még nem volt elég, céljuk, hogy a világ legnagyobb hidrogén erőművét is itt hozzák létre.

3. Hanoi zöld városa:
A Green Tech City projektverseny győztese, a vietnámi Hanoi másfél négyzetkilométeres, fenntartható városrészének terve. A közel 20 ezer embert befogadó épületeket alacsonyra tervezték, az utcák pedig sétálóbarátok. A városrész központjában iskolák, klinikák, sport- és szabadidő központok találhatóak.

4. A kínai Tianjin
Tianjin Észak-Kína ipari és kereskedelmi központja lévén, mindig is fontos volt, hogy a város fenntarthatóságát figyelembe vegyék. Zöld terveikben a jelenlegitől erősen eltérő módon kívánják az energiát előállítani, nap- és szélenergiából. Ezen kívül a 30 négyzetkilométeres várost úgy bővítenék, hogy képes legyen 350 ezer ember befogadására.

5. Szingapúr zöld városrésze
A Foster and Partners tervezőiroda egy egész szingapúri központi városrészt kíván „bezöldíteni”. Napelemeket helyeznének el az épületek falain, és a tetők szalagszerű mennyezetén. Az árnyékolást függőleges zsaluzattal oldanák meg.

A jövő zöld városai cikkünknek itt még nincs vége, íme a második rész.

Ajánlott tartalom

Ez lenne az első megterülő napelemes energiatároló rendszer?

A LUNA S1-et háztartási napelemes rendszerek számára dolgozták ki.