A jövő 5 zöld városa

Előző cikkünkben bemutatott zöld városi projektek sajnos messze állnak a megvalósítástól, hiszen még csak a tervek készültek el.

Azonban a következő projektek Kína és az Egyesült Arab Emirátusok területén, ha nem is mostanában, de pár évtizeden belül megépülhetnek. Előző cikkünket e témában itt olvashatja el.

A kínai Nanjing
Kínában egyre több környezetkímélő projekt születik, most egy ausztrál tervezőiroda készítette el fenntartható várossá alakítási tervét, melyet Nanjing egyik városrészében, Pukou-ban szeretnének megvalósítani. A 20 ezer négyzetkilométeres zöld terület 200 ezer lakosnak és a környék kereskedelmi központjának adna otthont. A design magában foglalja a tradicionális kínai motívumokat, mind a mitológiát, mind a történelmet, de közben a modernségre is odafigyel. A létesítmény központjába egy 5 csillagos hotelt terveznek, melyre a Leadership in Energy and Environmental Design (LEED), az épületek fenntarthatóságát minősítő rendszer legmagasabb besorolását szeretnék megkapni.

Future City – Hainan
A következő kínai projekt, melyet az SBA Desing tervezőiroda készített, koncentrálva a sziget turisztikai fontosságára. A Future City névre elkeresztelt települést energiahatékony módszerek tömkelegével; napenergiával, szélenergiával, víz újrahasznosításával, esővízgyűjtéssel, és biomassza hasznosításával üzemeltetnének.

Ghantoot
Az oázisként felbukkanó Ghantoot 60 négyzetkilométeres zöld projektje szintén az Arab Emirátusokban kap helyet. A 10 milliárd dollárra becsült projekt szintén ötvöz számos fenntarthatóságra törekvő módszert. Központjában hotelek, lakótelepek, irodaházak, és egy könnyűipari terület is megtalálható lesz, mely számos „zöld” munkát ad az itt lakóknak.

Abu Dhabi zöld fővárosa
Óriási területével és a befektetés nagyságával felülemelkedik az eddig bemutatott projekteken. A 40 milliárd dolláros, 49 négyzetkilométeres várost 370 ezer lakos befogadására tervezik, az összes ismert energiahatékony módszer használatával. Kerületeit foglalkozások szerint osztanák fel, és eszerint rendeznék az egyetemeket, irodákat, állami szervezeteket. A munkálatokat a tervek szerint 2012-ben kezdik meg, és 2028-ban átadják a komplexumot.

Al Raha
Abu Dhabi újabb projektje mindössze 5 négyzetkilométeres, de még így is 11 körzete van. Területét hotelek, parkok, kikötők tarkítják. A tervezett költségek 18,5 milliárd dollárra rúgnak, és a zöld kezdeményezés 120 ezer embert lenne képes befogadni.
Amint láthatjuk, Ázsia szorgosan készíti a fenntartható városok terveit, és ha a megvalósítás még egy darabig várat is magára, jó tudni, hogy a zöld kezdeményezések már papíron vannak.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.