Zöldenergia-termelő szellemvárosok

A megújulóenergetikai egységek létrehozása – amennyiben nem lakosság számára gyártott háztartási méretű kiserőművekről van szó – viszonylag nagy területet igényel.

A helyspórolás egyik megszokott megoldása, amikor a fotovoltaikus egységeket épületek tetején helyezik el. A napelemes rendszerek létesítési és üzemeltetési költsége a technika fejlődésével folyamatosan csökken, ezért felhasználásuk is egyre gyakoribb. Ugyan időjárásfüggő (és ez esetben jellemzően napszakfüggő) energiatermelésről beszélünk, a fenntartható fejlődés egyik alapeleme egyre inkább a napenergia felhasználása lesz. Az olyan kihasználatlan területek, amelyek valamilyen okból más mezőgazdasági- ipari célokra használhatatlanok, kifejezetten alkalmasak a napelemek, vagy szélturbinák üzemeltetésére. Ezért lehet Csernobil romjaira napelemparkot építeni, vagy egy kaliforniai kisvárosból zöldenergiát termelő közösséget alakítani.

Vannak olyan területek, amelyek valamilyen oknál fogva nem hasznosíthatóak sem ipari, sem mezőgazdasági szempontból. Az ukrajnai atombaleset óta Csernobil és Pripjaty számos kitalált történetnek vagy meghökkentő dokumentumfilmnek szolgáltatott rémisztő hátteret. A szellemvárosokat azonban most mégis, a fenntartható gondolkodásmódnak is eleget tévő területté alakíthatják. A másik véglet pedig, amikor egy lakóövezetet alakítanak zöldövezetté, lássuk, milyen sikerrel.

Szellemvárosból zöldváros?

Több mint harminc évvel ezelőtt történt a világ eddigi legsúlyosabb atomerőmű katasztrófája. 1986. április 26-án, hajnalban vegyi- és gázrobbanás következtében megsérült a csernobili atomerőmű. A Kijevtől 130 kilométerre lévő reaktor négyes blokkja robbanások következtében súlyosan roncsolódott, a terület pedig sugárszennyezetté vált. A lakosság száma körülbelül 500 főre csökkent a baleset óta. A 2600 négyzetkilométeres terület, azóta is alkalmatlan mind mezőgazdasági- vagy ipari termelésre, állattenyésztésre.

Ukrajna azonban – kínai beruházók bevonása mentén – egy megújulóenergetikai projekttel hasznossá tenné a nukleáris baleset sújtotta szellemvárosokat. A napelemparkok létesítése nagy területet igényel, így a kihasználatlan terület hasznossá válhat azáltal, hogy egy 6 négyzetkilométeres részt fotovoltaikus berendezésekkel tűzdelnének tele. Az egy gigawattos napelemes energiatermelő egység mellé még további 0,4 gigawattnyi megújuló-kapacitást létesítenek, habár ennek pontos technológiája még nem tisztázott. A rendelkezésre álló kiaknázatlan terület nagysága mellett annak fekvése is kedvez a fotovoltaikus rendszerek létesítésének, ugyanis Csernobil napsütéses óráinak száma hasonló Dél-Németországéhoz, ahol az utóbbi évek során jelentős mértékű napelemes kapacitást hoztak létre, írja a chikansplanet.blog.hu.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki a hatékony napelemes invertereket kereste

A Kínában Aiswei néven működő Solplanet más országokban, köztük Ausztrliáiában is jelen van.