Zöld várossá alakítanák a csődbe ment Detroitot

78 000 ház kong üresen, az adófizetők száma jelentősen lecsökkent. A metropolisz adóssága 18 milliárd dollárt tesz ki. Megfigyelők mégis úgy tartják, a mélypont a legjobb alkalom arra, hogy egy város újra kitalálja magát és elinduljon egy radikálisan új irányba. A lehetséges szcenáriók között van a zöld gazdaság megteremtése a fosszilis autóipar egykori fellegvárában.

Az egykor szmogosabb napokat látott városban kiürültek az utak. Az egyik épülettornyon ”Zombieland” felirat díszeleg a graffiti-mestereknek hála. Az annak idején impozáns Michigan Rail Depot torony valóságos turistalátványossággá vált a romlás szimbólumaként. A helyi Motown Records slágereiről ismert város új helyzetképe máris beköltözött a filmvilág fősodrába. Tévésorozatokat (Low Winter Sun) és mozifilmeket (Jim Jarmusch: Only Lovers Left Alive) forgatnak itt, melyekben már-már önálló szereplő a romlásnak indult metropolisz. A város ügyeit a polgármester mellé kirendelt kríziskezelő menedzser vezeti (Kevyn Orr). Az USA Today a minap azt írta egy kutatóintézetre hivatkozva, hogy a város csődjét nem is annyira a hosszú távú adósságai okozták, hanem az, hogy Michigan állam csökkentette bevétel-megosztásának mértékét a várossal, s a helyi adófizető bázis is lecsökkent az autógyárak kivonulásával, a munkanélküliség elhatalmasodásával.

Eközben kanadai középosztálybeli befektetők már rohamozzák az ingatlanügynökségeket, írta az egyik kanadai napilap, hogy felvásárolják az üresen álló lakásokat és házakat. A kanadai ingatlanügynökök szerint minden héten legalább 5-10 új ügyfél kopogtat be náluk Detroitról érdeklődve. A civil ingatlanspekulánsok arra játszanak, 15-20 éven belül ismét fellendül a város, s akkor sokat fognak érni a most bagóért megszerzett ingatlanok és telkek.

Zöldülés

Felmerültek olyan javaslatok, hogy a hatalmas területeket kitevő elhagyott telkeken városi növénytermesztő telepeket, parkokat és haltenyészeteket kellene létesíteni, továbbá a viharokból felgyülemlő vízfelesleg levezetését is itt kellene megoldani, számolt be a jövőtervekről a Reuters. Mások a fiatal művészek ide sereglésében bíznak – tulajdonképpen ez dobta fel Berlint is, amikor a 2000-es évek elejére építészeti fejlesztései miatt jócskán eladósodott. A kedvező mellékhatás: a beözönlő emigráns művészlelkek révén Berlin a legizgalmasabb európai városok egyikévé vált.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.