Zöld Térkép workshop a fővárosban a zöld térképész hálózat alapítójával

Ünnepi Zöld Térkép workshoppal ünnepelték csütörtök délután a nemzetközi zöld térképész hálózat (Green Map System) tizenötödik születésnapját. A budapesti eseményen részt vett Wendy Brawer, a hálózat New Yorkban élő alapítója és vezetője is.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) közreműködésével megvalósuló workshopon mutatták be először a zöld térkép új widgetes megoldásait, emellett az érdeklődők megismerkedhettek a nemzetközi zöld térkép mozgalom egyéb fejleményeivel és technikai újdonságaival, többek között a zöld térkép iPhone-os és mobilos alkalmazásaival, amelyeket a tavalyi koppenhágai klímacsúcson mutattak be – olvasható a szervezők által az MTI-nek eljuttatott közleményben.

Az eseményen bemutatkozási lehetőséget kaptak különböző európai zöld térképek, amelyeket a Berlinből, Bristolból, valamint Bukarestből, illetve Besztercéről érkező készítőik mutatnak be. A négy város összefogásával megvalósuló felnőttoktatási program keretében a TVE összesen huszonkét felnőtt tanulót lát vendégül Budapesten az EU Grundtvig programjának támogatásával.
A zöld térképek kommunikációs eszközök, amelyek feltárják az egyes közösségek környezeti és társadalmi erőforrásait az ott élők és az oda utazók számára. Információs adatbázisokként, felületekként elsődlegesen a környezetbarát és felelős életmód útkeresésének az eszközei, a helyi szintű fenntarthatóság előmozdítói.

A hálózatot Wendy Brawer öko-dizájner és művész 1995-ben indította útjára, miután kidolgozta New York zöld térképét és megalapította a Green Map Systemet, amely intézményesített kereteket biztosított a folyamatos fejlesztésre és együttműködésre. Kezdeményezése világszerte követőkre talált, így ma már a világ ötvenöt országában több mint 650 nyomtatott térkép készült el, a 2009-es környezetvédelmi világnapon debütáló OpenGreenMap-en (www.opengreenmap.org) pedig tízezernél is több térkép készült elektronikusan. Az internetes platformot azóta számos szakmai díjjal jutalmazták.

Magyarország 2009-ben csatlakozott a nemzetközi hálózathoz, amikor a TVE elkészítette Budapest zöld térképét. A www.zoldbudapest.hu internetes oldalon elérhető térkép mintegy ötezer, a fenntartható életmódot támogató szolgáltatást mutat be. A térkép segít megtalálni az érdeklődők lakó- és tartózkodási helyéhez közeli, a környezettudatos és etikus életmódhoz szükséges szolgáltatásokat, információt nyújt a turistáknak illetve ráirányítja a figyelmet a fenntarthatóság helyi lehetőségeire – vagy épp ezek hiányára.
A térképeken megkereshetők például a legközelebbi ökologikus termékeket árusító boltok, termelői élelmiszert árusító piacok, biogazdálkodások, “egészséges” éttermek, szelektív hulladékgyűjtők, kulturális központok, de a kisvasutakat, állatmenhelyeket és teleházakat keresők is információkat kapnak a honlapon.
A budapesti mellett elkészült már Nyíregyháza, Pécs és Veszprém zöld térképe is.

Ajánlott tartalom

Az elmaradott vidékek érdekében fenntartható városfejlesztési program indul

Fenntartható városfejlesztési program indul a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) egyik pilléreként - jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) területfejlesztésért felelős államtitkára szerdán Kecskeméten, sajtótájékoztatón.