Zöld sziget a forgalom közepén

Zöld kerületet építenek a római külvárosban. Napenergia, kerékpárút, zéró kibocsátás – szólnak az olasz főváros más részein ismeretlen jelszavak.

Öt hektár ökológia – így reklámozzák az Örök Város déli peremén épülő Villaggio Verde Roma (Római Zöldfalu) névre keresztelt lakónegyedet. A Macchia Palocco kerületben zajló építkezés gyors ütemben halad, és bár az átadás hivatalos dátumát 2015-re tűzték ki, a lakások nagy részét már eladták. Nyolcvan üzletet is értékesítettek  a még el sem készült kereskedelmi központból.  Rómában több mint vonzóan hangzik az, hogy a Zöldfaluban minden a környezetvédelem jegyében készül. Lakások és üzletek energiafogyasztását napelemek biztosítják, az olasz fővárosban egyre nagyobb mennyiségben leeső esővizet a Zöldfaluban összegyűjtik és újra felhasználják. Az ökológia jelszavával épített lakónegyedben minden az alacsony fogyasztásról és a még alacsonyabb mértékű szén-dioxid-kibocsátásról szól majd még a kerületi önkormányzati hivatalokban és a sportpályán is. A Zöldfalu lakói kerékpárral és elektromos járművekkel közlekednek.

“Emberléptékű városnegyed lesz. A modern ökotechnológia segít ebben anélkül, hogy ezt is túlzásba vinnénk. A hatvanas évek olasz építkezési modellje ihletett: alacsony épületekben, nyitott terekben gondolkodunk. Rómában ehhez a klíma is adott” – nyilatkozta a római napilapoknak a zöldkerületet tervező Pierluigi Sigismondi. Problémát egyedül a kerület megközelítése jelent majd: Macchia Paloccót ugyanis Róma legforgalmasabb része övezi. Az innen áramló szmog megszűrésére még a Villaggio Verdében sem találtak receptet.

Ajánlott tartalom

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel a HUN-REN ATK kutatói

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel egy nemzetközi együttműködés keretében a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (HUN-REN ATK NÖVI) kutatói, akik azt vizsgálták, hogy a 'Columbia' dohány fajhibrid hogyan képes hatásosan ellenállni a vírusfertőzéseknek - tájékoztatta az MTI-t a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat hétfőn.