Zöld övezetet alakítanak ki Prágában

Egységes, végig átjárható zöld övezetté és sétatérré tervezi átalakítani a Moldva folyó partjait Prágában a város vezetése: a most elfogadott három éves terv megvalósulása esetén a rakpartok kellemes pihenőhelyekké alakulnak át.

Pihenési célokra jelenleg csak a moldvai rakpartok egy kisebbik része szolgál. Más helyeken autóparkolók, raktárak vannak, vagy egyszerűen lezárt, rendezetlen a rakpart. Már a közeljövőben változások lesznek, sétáló utakat, kávéházakat, apró vendéglőket, illetve csónakkölcsönzőket alakítanak ki. A városi tanács tervei szerint a rakpartok három éven belül a Prága vonzó kikapcsolódási területévé válnak: bizonyítéka ennek a korábban átépített és rendbe tett rakpartok nagy látogatottsága, közkedveltsége. A smíchovi rakpart egyik részét például nyaranta homokos napozóvá, fürdőhellyé alakítják át már jó egy évtizede. A Podolí városrészben lévő rakparton rendkívül népszerű a másfél évtizede létrehozott Zluté lázne (Sárga Fürdő) strand és pihenőhely, ahol aktív sportolási lehetőségek is vannak.

A prágai városi tanács a rendszerváltás utáni húsz évben már többször is foglalkozott azzal, hogyan lehetne megújítani a moldvai rakpartokat, és pezsgő életet teremteni ott. Sikeres részmegoldások ugyan születtek, de az egységes átfogó koncepciót csak most sikerült kidolgozni és elfogadni az illetékeseknek.
Az építészek elképzelése szerint a rakpartok mindenütt kizárólag gyalogos övezetekké, sétálóhelyekké válnak. A mai helyenkénti gépkocsiforgalmat elterelik, és a parkolókat felszámolják. A munkák rövidesen megkezdődnek. A város költségvetéséből a felújítási munkákra 25 millió koronát különítettek el az idén.
“Amennyiben a következő években is sikerült legalább ilyen összeget szereznünk a rakpartok rendbe tételére, akkor a munkákat 2014-re, tehát a mostani választási időszak végére be is fejezzük” – mondta újságíróknak Radek Lohynsky, prágai tanácsos, az infrastrukturális fejlesztési tanács vezetője.

Az átalakításba bevonják a Moldva “városi” szakaszán lévő szigeteket is. Bár a szigetek egy része már rendben van, és kellemes pihenőhely, a város szélén fekvőkhöz is új pallókat építenek, amelyeken keresztül gyalogosan is könnyebben megközelíthetőek lesznek. A Moldván való átkelésre néhány helyen már most is kihasználható a tavasztól-őszig működő “csónakos járat”. Ezek száma a jövőben bővül. A Nemzeti Színház közelében új csónakállomás létesül, ahonnan szintén át lehet majd kelni a másik oldalra. Átalakítják a hajókikötőket is, és ahol lehet, fákat is kiültetnek a rakpartokon. “A cél egyértelmű: a rakpartoknak a jövőben zöld övezetté kell válniuk, kizárólag a lakosság, a turisták pihenését kell szolgálniuk” – szögezte le a tanácsos. A 20. század közepéig több népszerű közfürdő, strand is üzemelt a Moldva partján, azok felújítását azonban nem tervezik.

Ajánlott tartalom

A klímaváltozáson a fásítás segíthetne leginkább

Az erdőtelepítés, a fásítás az egyik legjobb eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak kompenzálására - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonszárszón pénteken.