Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Zöld kötvényeket bocsát ki az Apple

Zöld kötvényeket bocsát ki az Apple

1,5 milliárd dollár értékben bocsát ki zöld kötvényeket a Szilícium-völgy ásza, az Apple. A befolyó pénzt arra fordítják, hogy megújuló energiákra állítsák rá a vállalat energiafogyasztását, és szigeteljék az épületeiket.

Az akció rekordértékű: ekkora összegben még nem bocsátott ki zöld kötvényt amerikai vállalat –  jelentette a Reuters hírügynökség. A kötvények a vállalatok mérlegeiben adósságot jelentenek. A befolyó pénzből az Apple nap- és/vagy szélenergia-farmok és energiatároló kapacitások építését, valamint energiahatékonysági fejlesztéseket és az irodaépületek szigetelését fogja finanszírozni. Terveik között szerepel “erőforrás-konzerválás” is, mely kifejezés általában valamilyenfajta környezetvédő munkálatra utal, vagyis ökoszisztémák (pl. tavak, erdők) rehabilitálását jelenti.

“A kötvényárusítás “lehetővé teszi a befektetőknek, hogy oda rakják a pénzüket, ahol a szívük és az aggodalmuk van” – mondta Lisa Jackson, az Apple környezeti és társadalmi tudatosságért felelős alelnöke.

A zöld kötvények a teljes kötvénypiacnak apró részét teszik ki, de egyre több vállalat bocsát ki ilyet, hogy finanszírozza az üzletvitel zöldítését. A befektetők között is egyre népszerűbb e kötvényforma, ahogy erősödik az ökotudatos befektetési lehetőséget iránti nyitottság és kereslet.

Ennek a párizsi klímacsúcson 2015 decemberében elfogadott egyezmény ad alapot, mely megköveteli az országoktól és így a cégektől is az emissziócsökkentést, aminek értelmében a kormányok a szennyező szektorok szereplőit is mind erősebben regulázzák, hogy termelésük környezetkímélőbb legyen. A párizsi klímakonferencia előtt több száz multi vállalta nyilatkozatban, hogy csökkentik ökolábnyomukat.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Meglett az Év háza 2020-as győztese

Jakabfi-Kovács Boglárka és Gyürki-Kiss Pál hűvösvölgyi lakóháza kapta a fődíjat családi ház kategóriában, a középületek között pedig a Budai Vigadó felújításáért Nagy Csaba és csapata vehette át a legjobbnak járó elismerést az Év háza gálaesten csütörtökön Budapesten.