Az Egyesült Államok Capitolium épülete szolgál a Kongresszus, illetve a szövetségi kormánytestület összejöveteli helyéül.

Zöld energiával fog működni a Capitolium

Az Egyesült Államok Capitolium épülete szolgál a Kongresszus, illetve a szövetségi kormánytestület összejöveteli helyéül.

Ilyen fontos helyszínen nem telik el egy nap, hogy ne lenne jelen jó néhány pártképviselő, bíró, jogász és turista, így az sem meglepő, hogy ilyen sok ember nyomán rengeteg meleg levegővel telik meg az épület. Épp ezért is születtek tervek ennek a sok levegőnek a kihasználására. Az Amerikai Energia Hivatal (United States Department of Energy, DOE) bejelentette, hogy a Capitolium épületben, azon belül is a House Chamberben, az épület gyűlésekhez használt nagytermében terveznek turbinákat elhelyezni, hogy azok segítségével állítsanak elő energiát az összegyűlt meleg levegőből. A DOE a Capitolium tervezőjével együtt dolgozik a projekten, és azt reméli, hogy az Egyesült Államok legjelképesebb épületének környezettudatosabbá tételével jó példát állíthat a lakosság számára.

Egy felmérés szerint a Kongresszus ülésezésekor elegendő meleg levegő koncentrálódik csak House Chamberben ahhoz, hogy egy egyszemélyes légballont működtetni tudjon. Sőt mikor különösen vitatott ügyben tárgyalnak, akkor ennek duplájára is felszökhet ez a mennyiség. A DOE becslései szerint, ha a mennyezetre szerelt turbinákkal mindezt az energiát fel tudnák használni, akkor az egész Capitolium, ráadásul még talán a környező Capitolium-dombon lévő épületek energiaellátását is fedezni tudnák. „A projektünk nem csupán továbbfejleszti a Capitolium mai működését, de egy fenntarthatóbb jövőt is biztosít. Ehhez hasonló, megújuló energiára irányuló tervek nyomán tetteinkkel javítjuk a jövőt – reméljük, hogy törvényhozóink is ugyanígy cselekednek majd” – nyilatkozta Poppy Cox projektvezető az inhabitat.com-nak. A turbinákat még ebben az évben fel fogják szerelni, még éppen időben a novemberi választásokra.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.