Zöld bankház Madridban

Folytatódnak egy új zöld épület befejezési munkálatai Madridban, amely Arany LEEd elismerő oklevelet kapott, s amely hamarosan a madridi BBVA Bank központi székhelyéül szolgál majd.

2013 június és 2015 márciusa között 6000 alkalmazott fog fokozatosan beköltözni a fenntartható és hatékony új zöld épületbe, amely a 93 méter magas, ellipszis alakú ”vitorla” formájával máris megváltoztatta a spanyol főváros látképét, írja az energiacentrum.com.

Mint a tulajdonosok és a tervezők megígérték, a La Vela-nak ( A Vitorla) elnevezett épületnek be kell tartania a pontos energetikai szabványokat, arra kell törekednie, hogy amennyire lehetséges, a hasonló méretű épületekkel összevetve, csökkentse az energia-felhasználást. A tervet úgy képzelték el, mint egy nagy zöld teret, amelynek belsejében helyet kapnak a bank zöld épületei.

Az épület homlokzatát 49 000 m2 felületen alacsony fogyasztású és fényre sötétedő ablaküvegek borítják, amelyek lehetővé teszik a természetes fény behatolását az épület belsejébe, de az épület homlokzatán alkalmazott számos árnyékoló felfogja a közvetlen napsugarakat.

Az építőanyagok egy része újrahasznosítás útján kerül felhasználásra, ezek kapcsolódnak az FSC (fatermékeket minősítő szervezet) kizárólagos tanúsítványával rendelkező faanyagokhoz vagy a projekthez közeli erdőkből származnak, és felelősségteljesen alkalmazzák őket. A projekt célkitűzései: csökkenteni az energia-felhasználást és megfelezni a víz fogyasztást, valamint jelentősen csökkenteni a CO2 kibocsátást. Ennek elérésére a következő technológiai megoldásokra támaszkodnak:

– az esővíz és a szennyvíz visszanyerése,
– a hulladék 100%-os újrahasznosítása és osztályozása,
– az energiaelosztás számítógépes működtetése és a fogyasztás állandó mérése,
– az egyes környezetek szerint differenciált otthoni automatizálása,
– tiszta energia előállítása napelemekkel és geotermikus úton,
– „hideg” vezetékek a felhalmozott hő tárolására a klimatizálás igényeinek korlátozására.

Végül pedig az épületet körülvevő park eredeti növényzetének nagy változatossága lehetővé teszi a hőmérséklet mérsékelését, elősegíti a természetes levegő cirkulációját, és a téli hónapokban enyhíti a külső lehűlést.

Ajánlott tartalom

Az Alteo 200 forint alaposztalék mellett 200 forint rendkívüli osztalékot fizet

Az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. közgyűlése 200 forint alaposztalék mellett 200 forint rendkívüli osztalék kifizetéséről döntött részvényenként, elfogadva az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát pénteken - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.