Zalaegerszegen adták át Közép-Európa első biometán töltőkútját

Közép-Európa első, biometán üzemanyag tankolására alkalmas töltőkútját avatták fel szerdán Zalaegerszegen, a Zalavíz Zrt. szennyvíztisztítójának területén.

Gyutai Csaba (Fidesz), a város alpolgármestere az avatáson elmondta: a szennyvíziszapból előállított és tisztított biometánnal kezdetben a Zalavíz autóit hajtják, de a tervek szerint a város tömegközlekedési járműveit is elláthatják az itt nyert üzemanyaggal. Ez jelentős megtakarításokat hozhat, hiszen jelenleg 90-100 forintos literenkénti önköltségi áron tudják biztosítani a szennyvíztelepen nyert biogázt.
A politikus hozzátette: a zalai megyeszékhely jövőjének szempontjából is nagy jelentőségű az önkormányzat résztulajdonában álló társaság beruházása. A zalai megyeszékhely ugyanis ökovárossá szeretne válni, amelynek része, hogy teljes körűen szelektíven kezelik a hulladékot, akár ásványvíz minőségű ivóvizet kívánnak biztosítani a lakosságnak, és az alternatív energiaforrások hasznosításának további lehetőségeit is megteremtik.

Burján Richárd, a Zalavíz elnök-vezérigazgatója kifejtette: a szennyvíztisztítóban keletkező iszapot egy rothasztó toronyba vezetik, majd az itt keletkező biogázt tisztítják, szűrik és sűrítik, hogy a megfelelően átalakított gépkocsikba tankolhassák. A biogáz tisztító 150 millió forintos beruházásához a kohéziós alapból 95 százalékos támogatást nyertek, a töltőállomást pedig saját forrásból, 20 millió forintból alakították ki.
A Zalavíz vezetője elmondta: a fejlesztés gazdaságilag is megtérülő beruházás, de jelentős környezetvédelmi haszonnal is jár, miután a biometánnal hajtott autóknak lényegesen alacsonyabb a károsanyag-kibocsátása is. Egyelőre egy személyautót alakítottak át az új üzemanyagfajtára, de a tervek szerint a meglévő közel százdarabos autópark cseréjével teszik alkalmassá járműveiket a biometán üzemmódra.

A cégvezető elmondta, hogy a beruházás kapcsolódik a Zalaegerszeg és térségében évek óta folyó szennyvízprojekthez. Ennek részeként 13 milliárd forintos költséggel újult meg és bővült a térségben a csatornahálózat és korszerűsítették a szennyvíztelepet.
A zalai megyeszékhelyen az energiahatékonysági beruházások eredményeként a keletkező biogázt fűtésre, gázmotorokkal villamos energia termelésére és most már üzemanyag előállítására is hasznosítani tudják. Akár a földgázhálózatból is képesek az autók gáznemű üzemanyagát előállítani.
A környezettudatosság jegyében Zalaegerszegen és Lentiben klórozás helyett UV-fénnyel fertőtlenítik az ivóvizet, a rothasztó tornyokban pedig ultrahangos bontással távolítják el a lerakódásokat. Ezen túlmenően pályáztak egy két lépcsőben megvalósuló, az ivóvíz minőségét javító beruházásra is – fejtette ki Burján Richárd.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.