Vörösiszap-katasztrófa: két éve bankban fekszik az adományozók pénze

Lekötve áll a vörösiszap katasztrófa után két évvel több mint egy milliárd forint a kármentő alap számláján – tudta meg lapunk a pénzt kezelőktől. Az alap kezelői szerint a későbbi adományozás miatt használják ki a banki kamatokat. Egy civil egyesület eközben még mindig újabb kártérítésekért harcol.

Hatalmas összeg áll lekötve a Magyar Kármentő Alap (MKA) számláján két évvel a tíz halálos áldozatot követelő vörösiszap katasztrófa után. Ott ugyanis most 1,1 milliárd forint található. Ebből 1,05 milliárdot kötöttek le, a kármentő bizottság szerint azért hogy „a banki kamatok összegével is növeljék az adományozási célú felhasználást”. A károsultak részére az elmúlt két évben 1,086 milliárd forintot utaltak el, derült ki. (Korábbi tájékoztatás alapján, a szerencsétlenséget követő fél év alatt, 2011 márciusáig a számlán 1,7 milliárd forint gyűlt össze.) Pedig bőven lenne még mire költeni. Az Esélyt az életre a vörösiszap után elnevezésű egyesület például azt szeretné, ha a katasztrófa károsultjai mellett azokkal is törődnének, akiknek ingóságaiban a mentesítés során keletkezett kár. Varga József egyesületi vezető szerint a térség településein naponta áthaladó teherautók miatt megrongálódott több ingatlan. Mint mondja, az épületekben repedések keletkeztek.

Lett tanösvény és kultúrház
Mint ismeretes, a pusztítás okozta veszteség több tízmilliárd forintra rúg, hiszen nemcsak a helybeliek közül veszítették el sokan az otthonukat, hanem a környezetben is hatalmas károk keletkeztek: a Torna-patak és a Marcal folyó élővilága több ezer hektárnyi földterülettel együtt szinte teljesen elpusztult a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. tározójából kitört iszap miatt. Devecserben, Kolontáron és Somlóvásárhelyen  összesen háromszáz házat kellett lebontani, és más ingóságokban keletkezett károk megtérítésével kapcsolatban mintegy négyszáz igényt nyújtottak be, körülbelül egymilliárd forint értékben.Az állam összesen harmincnyolcmilliárd forintot fizetett ki a vörösiszap-katasztrófát követő helyreállításra, újjáépítésre és a környezeti károk elhárítására. A kolontári és devecseri rekultivációban az állami tulajdonban lévő Mecsekérc Zrt. révén – mint arról az atlatszo.hu beszámolt – a Közgép Zrt-hez köthető cégek tíz milliárd forintot meghaladó nagyságrendű megrendeléshez jutottak.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.