VM: még elkerülhető a parlagfű miatti bírságolás

A hatósági ellenőrzések előtt még mindig van idő a parlagfű elleni védekezésre, az érintett ingatlantulajdonosok most még elvégezhetik területeiken a mentesítést annak érdekében, hogy elkerüljék a bírságolást – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) pénteken az MTI-vel.

A tárca hozzátette: a Csepel-sziget teljes körű parlagfűfelmérése elkészült. A VM és a civilek együttműködésének köszönhetően az elmúlt hetekben parcelláról parcellára feltérképezték a szennyezett területeket, az eredményeket átadták a területileg illetékes Ráckevei Körzeti Földhivatalnak. A közlemény szerint a résztvevők több száz, összesen mintegy ezer hektárnyi kiterjedésű parlagfűfoltot mértek be GPS-szel. Elsősorban gabonatarlók, rosszul kezelt napraforgóföldek, útszélek és építkezések helyszínei voltak fertőzöttek. Kiemelték: “mivel elsősorban a megelőzés és nem a bírságolás a cél”, az érintett ingatlantulajdonosok sürgősen, még a hatósági ellenőrzések előtt elvégezhetik a szükséges munkálatokat (tarlóhántást, kézi és gépi mechanikai vagy gyomirtószeres védekezést). Ha ez a következő néhány napon belül meginduló tömeges pollenszórás előtt megtörténik, akkor azzal megakadályozható, hogy magas parlagfűpollen-koncentráció alakuljon ki a levegőben – írták.

A törvény értelmében a földhasználó az ingatlanján az adott év június 30-ig köteles megakadályozni a parlagfű virágbimbó-kialakulását, majd ezt az állapotot az úgynevezett vegetációs időszak végéig fenntartani. Ha ennek a kötelezettségnek nem tesz eleget, akkor belterületen az önkormányzat jegyzője, külterületen a földhivatal  ellenőrzést végezhet az ingatlanon, s az illetékes növény- és talajvédelmi igazgatóság növényvédelmi bírságot szabhat ki rá. A földhivatalok mezőgazdászai jelenleg az ország többi részén is folyamatosan ellenőriznek, s ha azt tapasztalják, hogy az adott területen a parlagfű virágbimbós állapotban van, akkor a növény- és talajvédelmi igazgatóságoknak mérlegelés nélkül bírságot kell kiszabniuk – írta a VM a közleményben. A tárca kedden azt közölte: az ország különböző pontjain 410 helyen, összesen 724 hektáron találtak parlagfüves területeket a földhivatalok munkatársai. Bírságolni és közérdekű védekezést elrendelni a virágbimbók kialakulása után és virágzó parlagfű esetén lehet. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat csütörtökön a Facebook-oldalán azt írta: Nyíregyháza környékén már a második (vörös) riasztási fokozat van érvényben. Az ország északkeleti csücskében a levegőben a parlagfű köbméterenkénti pollenszemtartalma a múlt heti mérések szerint elérte a napi 50-99-es értéket. Első fokozatú (piros) riasztás van érvényben Szolnok környékén, Tolna, Baranya és Bács-Kiskun megyét érintően, a Duna alsó szakasza mentén. A piros színű, elsőfokú riasztás érvénybe lépésével minden, a parlagfűre allergiásnál számítani kell a tünetek jelentkezésére. A másodfokú, vörös riasztás esetén az allergiások tünetei már súlyosbodnak, állandósulnak.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.