Visszatérhetnek az energiazabáló izzók

Össze akarja hangolni a lámpák szabályozását az Európai Bizottság. A tervek szerint az előírásokon először lazítanának, majd egyenletesen szigorítanának. Ennek köszönhetően átmenetileg olyan lámpák is engedélyezhetőek lennének, amelyeket korábban már kitiltottak az európai piacról.

Az EU három különböző, a lámpákra vonatkozó szabályrendszerét akarja egybeolvasztani. A célkitűzés: kevesebb bürokrácia, ezzel egyszerűbb és egységesebb szabályok, mindez a lehető legnagyobb energiahatékonyság érdekében – mindegy, hogy magán- vagy közületi felhasználású lámpákról van-e szó – írja az alkonylampa.hu. A cél tehát nemes, a kutya azonban az apró betűs részben van elásva. Az új rendszer ugyanis felülírhatja a jelenlegi szabályozást azzal, hogy a régi, elavult, energiapazarló lámpák forgalmazását annak ellenére ismét engedélyezi, hogy azokat már régen kitiltották az európai piacról.

A Bizottság a tagállamok, a környezetvédő csoportok és az ipar képviselőit konzultációra hívta, arra kérve őket, hogy írásban nyújtsák be észrevételeiket. Az elemzők és szakértők arra számítanak, hogy mintegy 50 beadvány érkezik majd. Ez a magas szám pedig újra felveti a kérdést: mi szükség van a már meghozott, energiahatékonyságot célzó szigorú szabályok enyhítésére, majd két éven belül újbóli szigorításra? Különösen érthetetlen ez azokon a területeken, amelyek a villamosenergia-fogyasztás legnagyobb részét teszik ki: a közterületek világítása és az olyan, kereskedelmi célú beltéri használat, mint például az irodák vagy üzletek megvilágítása.

A gyártók sem lelkesek

Az Európai Bizottság szóvivője elismerte, hogy a 2018 szeptemberében életbe lépő szabályozás előzetes tervezete „egyes lámpatípusok esetében a követelmények enyhe csökkentését” tartalmazza.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.