Visszaesett a megújuló energia-termelés Romániában

Az elhibázott támogatás-politika visszavetette a megújuló energiatermelés beruházásait és volumenét Romániában.

Ebben az évben a megújuló energiának az ország összes energia-felhasználásán belül 12,15 százalékos arányt kell elérnie Romániában.

Az ország elektromos energia-hálózatának kezelője, a Transelectrica adatai szerint az ez év június végéig termelésbe állított, megújuló energiát hasznosító kapacitás elérte a 4,690 MW – ot. A szél-erőmű parkok összes kapacitása 2,959 MW, a napenergiát hasznosító paneleké 1,312 MW, a kis vízierőműveké pedig 316 MW. Az Agerpres hírügynökség jelentése szerint a biomassza-üzemek 103 MW teljesítmény leadására képesek.

A román hatóságok 2008 és 2010 között nagyvonalú támogatást, összesen 19,5 milliárd eurót biztosítottak a megújuló energia-termelő projektek számára. A termelést ösztönző támogatást a román fogyasztók, beleértve a lakosságot is, áramszámlájának megemeléséből fizették.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.