Villámgyorsan épül a pécsi naperőmű

Az európai uniós szabályozásnak megfelelően halad a pécsi Tüskésrétre tervezett napelempark kivitelezése. A projektgazda MVM Zrt.szerint a villamos energiát termelő erőmű heteken belül megkezdi működését.

Novemberben jelentette be Páva Zsolt polgármester és Csizi Péter pécsi országgyűlési képviselő, hogy 3,5 milliárd forintos uniós támogatásból Közép-Európa egyik legnagyobb napelemparkja épülhet meg Pécsen. Majd ezt  a kormány további 1,5 milliárd forinttal toldotta meg. A pécsi erőmű egykori, immár rekultivált zagyterületén több mint 10 hektáron közel 40 ezer napelemtábla épül. A 10 MWp (Megawatt-peak jelentése: a csúcsteljesítmény MW-ban) teljesítőképességű erőmű nyolc, egyenként 1,25 MWp-s, modulszerűen összekapcsolt mezőből épül fel.

A munkákat iszonyatos tempóban, a kiemelt beruházás keretében el is kezdték novemberben. Ugyan nem fejezték be december 31-ig, a korábban az uniós pénzek felhasználásának végső időpontjáig, de a projektgazda MVM Zrt. szerint ezzel nincs probléma.

z MVM szerint a késedelem azért nem okoz problémát, mert az uniós forrásból csak annyit pénzt hívnak le, amilyen készültségi fokban volt munka, más következménnyel nem kell számolni – vagyis a teljes támogatás elvesztésétől.

A cég szerint egyébként is jól haladnak, hiszen a park hálózatra kapcsolása és üzembevétele január közepére, a teljes befejezése február végén várható. Ez azt jelenti, hogy közel 40 ezer táblát már lepakoltak alig másfél hónap alatt.

Csizi Péter országgyűlési képviselő szerint is az európai uniós követelményrendszernek megfelelően halad a munka. A projektgazda MVM tartja az elszámolási határidőt, betartja a szabályokat, így az erőmű hamarosan, heteken belül megkezdi üzemelését. Jelenleg a műszaki beállítások folynak a területen.

forrás: pecsma.hu

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.