Világító járda közvilágítás helyett

Folyamatos kérdés, hogyan lehetne csökkenteni a városok energiafelhasználását, így a közvilágítás hatékonyabbá tétele is fontos szempont. Úgy tűnik, van megoldás!

Különleges fenntartható alternatívát fejlesztett ki egy brit cég a városok világításának energiacsökkentésére, egy olyan spray-t, mellyel a bevont felületek napközben magukba gyűjtik az UV fényt, míg éjszaka kellemes fényt bocsátanak ki magukból. A Csillagösvény fantázianévre keresztelt találmány nem termel ugyan villamos energiát, mégis egy lehetséges alternatívát nyújt a közvilágításra alacsony telepítési és karbantartási költségeivel. További előnye, hogy elég már meglévő felületekre rápermetezni, további réteg felvitelével pedig könnyen vízállóvá lehet tenni. A bevonatot jelenleg egy Cambridge közeli parkban tesztelték; az 1600 m2-es bevonat elkészítése mindössze harminc percet vett igénybe, ráadásul négy óra múlva már használatra késznek bizonyult, írja a tisztajovo.hu.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

Nincs hozzászólás

  1. ennek köze nincs a környezetvédelemhez: valódi fényt nem ad és cserébe telepermetezzük a parkot mindenféle vegyszerrel