Videó: Google sofőr nélküli autója

Ha a Google csendes lobbitevékenysége eredményesnek bizonyul, Nevada útjain megjelenhetnek a forgalomban a vezető nélkül közlekedő járművek. A sok szempontból különleges USA tagállam – elég csak kaszinókra vagy a villámgyors házasságkötés iparágára gondolni – most újabb extravagáns jellemzővel gazdagodhat.

A törvényjavaslat, amelyet viszonylag gyér érdeklődés kísért a nevadai főváros határain túl, alig egy évvel azután készült el, hogy a kereső cég kijelentette: olyan járműveket sikerült kialakítania, amelyek biztonságos közlekedésre képesek emberi beavatkozás nélkül is. Tavaly számoltak be a Google képviselői először arról az akkor még titkos kutatási és fejlesztési programról, amelynek keretében a tesztutak során speciálisan átalakított hibrid járműveik több mint 140 ezet mérföldet (mintegy 225 ezer kilométert) tettek meg a kaliforniai utakon, beleértve a Los Angeles és San Francisco közötti autópályát is. Ebből több mint 1000 mérföld volt az a távolság, amelyen teljesen önállóan haladtak az autók. A cég egyik mérnöke pedig napi ingázásai során (oda-vissza 100 mérföldön) tesztelte néhány autó autonóm jellemzőit a Berkeleyben lévő lakása és a Google Mountain View-i főhadiszállása között.

 
Akkoriban a Google apró jelzéseiből arra lehetett következtetni, hogy létezik egyfajta kereskedelmi szándék is. Nemrégiben megerősítette, hogy valóban lobbizott a megfelelő jogszabályok megszületése érdekében, de a vállalat vezetői azt nem árulták el, miért éppen Nevadát választották a robotautók közúti debütálásának színteréül. A tervezet az elektromos járművekre vonatkozó jogszabályt módosítaná az önjáró autók engedélyezésével. Még tavasszal, az állam közgyűlése előtt tartott meghallgatáson David Goldwater egyebek között azzal érvelt, hogy az automatikus technológia biztonságosabb az emberi gépjárművezetésnél, általa még jobban érvényesül az üzemanyag-takarékosság.


A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A GTKB Ganz fejleszti buszgyártási képességét

A GTKB Ganz Transelektro Közlekedési Berendezéseket Gyártó Kft. fejleszti buszgyártási képességét, egyebek közt új innovatív vezérlőrendszert hoz létre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) Plusz forrás felhasználásával - közölte a társaság az MTI-vel.