Kezdőlap / Technológiák / Zöld autó / Biodízel / Videó: bioüzemanyag krokodilzsírból
Tudj meg többet: Biodízel

Videó: bioüzemanyag krokodilzsírból

Amerikai kutatók aligátorokból szeretnének bioüzemanyagot készíteni, mivel zsírjukból gazdaságosan lehet hajtóanyagot nyerni.

A szakemberek egyre eredetibb ötletekkel állnak elő az alternatív üzemanyagok előállítását illetően, az algáktól a penészgombákig számos alapanyagot teszteltek már. A Louisianai Egyetem kutatói szerint az Egyesült Államokban évente hétezer tonna aligátorzsír kerül a szemétbe az élelmiszer- és a divatágazat melléktermékeként. Különösen Floridában és Louisianában tenyésztik tömegesen a nagytestű hüllőket húsukért és bőrükért. Kiderítendő, hogy van-e értelme a hulladék hasznosításának, a vegyészek mínusz húsz fokon tárolt krokodilzsírt tanulmányoztak. A tetemekből 40 százalék zsírsavat sikerült kinyerniük, amelynek 70 százaléka hasonlított azokra a növényi zsírokra, amelyekből biodízelt lehet előállítani. A kutatók végül olyan bioüzemanyagot tudtak létrehozni, amely nagyrészt megfelelt a szabványértékeknek.

 
A bioüzemanyag egyre inkább a kritikák kereszttüzébe kerül, mivel az energianövények termesztésének terjedésével az élelmiszer-előállításra felhasznált termőterület csökken. Az Egyesült Államok például egyre több szóját használ biodízel előállítására. A kutatók becslése szerint ha az energiaültetvények aránya meghaladja a 35 százalékot, hiány keletkezhet az élelmiszerpiacon.

 

Így készül a biodízel sütőolajból:

 

 

Csatlakozott már Facebook oldalunkhoz? Rajta!

Ajánlott tartalom

Egymás ellen gyorsult a Tesla Model X, Y és 3

Több mint 1600 elektromos lóerő teszi tiszteletét abban a jelenetben, amikor egymás mellett sorakoznak a Tesla Model X, Y és 3 Performance változatai.