Veszélyesek lehetnek a klórozás melléktermékei az uszodavízben

Az uszodai vizek fertőtlenítésének melléktermékeként jönnek létre azok a trihalometánoknak nevezett vegyületek, amelyek a szervezetbe kerülve növelhetik a hólyagrák kockázatát – idézte spanyol kutatók megállapítását a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása.

A trihalometánok (THM) belégzéssel, bőrön át felszívódva, illetve a víz lenyelésével kerülhetnek be a szervezetbe.
A Gemma Castano-Vinyals által vezetett spanyolországi kutatócsoport vizsgálatai során úgy találta, hogy a rendszeresen klórozott vizű medencében úszók, illetve azok, akik klórozott vízzel sokszor zuhanyoznak, egészségügyi kockázatnak teszik ki magukat. A kutatásvezető hozzátette, hogy a hólyagrák kialakulási kockázatának emelkedése a THM-ek következtében mindazonáltal kicsi. A trihalometánok akkor keletkeznek, amikor a víz szerves szennyezői és a fertőtlenítőszer egymással reakcióba lépnek, a melléktermékként felbukkanó THM-ek közül a legjelentősebb a kloroform. A kutatók 1270 embert vontak be vizsgálataikba, amelyek eredményeit részletesen a BioMed Central elnevezésű online tudományos portálon ismertették.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.