Veszélyes lehet a kánikula!

A nagy melegre való tekintettel az Országos Mentőszolgálat ismét felhívta a figyelmet a hőség okozta, illetve a vízpartokon lehetséges veszélyekre. Az országos tiszti főorvos a hőség miatt hőségriasztást rendelt el, ez pénteken 0 órától jövő kedden éjfélig szól.

Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében kiemelte: a nagy melegben az autóvezetők nehezebben koncentrálnak, hosszabb a reakcióidő, nagyobb a balesetveszély. A hőség elsősorban az időseket, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket, továbbá azokat veszélyezteti, akiknek valamilyen súlyos, krónikus alapbetegségük van – írta, hozzátéve: aki teheti, az a nagyobb megterhelést jelentő tennivalókat a kora reggeli vagy a késő délutáni időszakra időzítse. A szóvivő kiemelte, hogy nagy melegben fontos a megfelelő folyadékpótlás, s lehetőleg ne cukros üdítőitalt, hanem ásványvizet vagy teát igyunk. A hőség idején könnyű, szellős ruházat ajánlott, de az is fontos, hogy az ember fejét ne érje tartós, közvetlen napsütés, egyrészt az erős UV-sugárzás, másrészt a napszúrás veszélye miatt.

Győrfi Pál hangsúlyozta, ájulásos rosszullét esetén a legjobb, ha hűvös, árnyékos helyen lefektetjük a segítségre szorulót, hiszen így az átmeneti vérkeringési zavar hamar rendeződhet. A mentőszolgálat a vízparton enyhülést keresők figyelmét ismét felhívta arra, hogy a bányatavak, a természetes vizek a kiszámíthatatlan vízmélység, az esetleges örvények miatt veszélyesek lehetnek. A kisgyermekek számára viszont még a felfújható kerti medencék is veszélyt jelenthetnek – tette hozzá a szóvivő. Arra figyelmeztetett, hogy felhevült testtel senki ne ugorjon vízbe, s fejesugrás előtt mindenki ellenőrizze a vízmélységet. Kitért arra: a hőség felerősíti az elfogyasztott alkohol hatását, így fürdőzés közben fennállhat a fulladás veszélye.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.