Veszélyes lehet a csodaanyag

A grafén hatalmas segítség lehet a nem is olyan túl távoli jövő technológiai fejlődésében, de van egy nem várt mellékhatása: erősen környezetszennyező lehet. A University of California-Riverside kutatói legújabb tanulmányukban kimutatták, hogy az anyagnak ezen formája nagyon könnyen elbomlik a vízben, így könnyen az élő szervezetekbe juthat.

A grafént alig egy évtizede állította elő Andrej Geim és Konsztantyin Novoszjolov, de a felfedezésért 2010-ben máris fizikai Nobel-díjat kaptak. Az egyetlen atom vastagságú szénrétegnek rengeteg előnyös tulajdonsága van. A sokoldalú anyag felhasználási területeit még kutatják, de annyi bizonyos, hogy eddig elképzelhetetlen technológiai megoldások is lehetővé válhatnak általa.

Nagyjából ott tartunk most a grafénnal, mint ahol a vegyszerekkel és egyéb gyógyszerészeti anyagokkal tartottunk harminc évvel ezelőtt – állítja a tanulmány egyik társszerzője, Jacob Lansphere. Egyelőre nem tudjuk, milyen az, amikor az anyag a környezetbe jut.

Még azelőtt szükség van ezekre a vizsgálatokra, mielőtt az iparban elterjed a grafén használata. Lanphere a grafén-oxid viselkedését tanulmányozta a felszíni vízben és talajvízben. A talajvízben a grafén kevésbé bizonyult stabilnak, hamar felbomlott. A felszíni vizekben ugyanakkor egyben maradt.

forrás: index.hu

Ajánlott tartalom

Fát ültettek a ferencvárosi labdarúgók a Budakeszi Vadasparkban

Környezetvédelmi akció keretében fa- és cserjeültetésen vettek részt csütörtökön a Ferencváros labdarúgói - Botka Endre, Dibusz Dénes és Varga Barnabás -, a klub utánpótláskorú játékosai, illetve a kezdeményező cég több képviselője a Budakeszi Vadasparkban.