Érdemes átgondolni, miként használja valaki a laptopját, mert a hosszú távú meleg "megpiríthatja" a bőrt a combon és az ölben, közölték svájci kutatók a Pediatrics című szakfolyóiratban hétfőn megjelent cikkükben.

Veszélyes a sokáig ölben tartott laptop

Érdemes átgondolni, miként használja valaki a laptopját, mert a hosszú távú meleg “megpiríthatja” a bőrt a combon és az ölben, közölték svájci kutatók a Pediatrics című szakfolyóiratban hétfőn megjelent cikkükben.

Egyik legutóbbi esetükben például egy 12 éves fiú bal combján szivacs-mintázatú bőrelszíneződés jelentkezett, miután több hónapon át minden nap órákat játszott számítógépes játékokat a combján tartott laptopon.
Egy másik esetben egy virginiai diáklány jelentkezett kezelésre, mert foltok jelentek meg lábán. Kikérdezésekor derült fény arra, hogy az egyetemista nagyjából hat órát töltött naponta tanulással úgy, hogy laptopja közben az ölében volt. Mint Kimberley Salkey, a lány kezelőorvosa elmondta, a gép alatt 125 Celsius fokot mértek.
Az elmúlt hat évben tíz hasonló esetet írtak le orvosi folyóiratokban a szakemberek. Egy néhány évvel ezelőtti tanulmány a férfiak figyelmét felhívta arra, hogy a magas hőmérséklet a spermium megfelelő termelődését is akadályozhatja, és akár terméketlenséghez is vezethet.

Ajánlott tartalom

Az elmaradott vidékek érdekében fenntartható városfejlesztési program indul

Fenntartható városfejlesztési program indul a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) egyik pilléreként - jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) területfejlesztésért felelős államtitkára szerdán Kecskeméten, sajtótájékoztatón.