Vékonyabb és gyorsabb az új 4G iPhone

A várakozásoknak megfelelően vékonyabb, gyorsabb és hosszabb üzemidővel rendelkezik az Apple új, negyedikgenerációs telefonja.

A 4G iPhone áprilisban nyilvánosságra került prototípusának elemzése után a szakértők és az Apple szerelmesei arról vitatkoztak, hogy a hétfőn bemutatott készülék vajon mennyiben fog különbözni a Gizmodo szakportál birtokába jutott telefontól.
“Szakítsatok félbe, ha már láttátok ezt” – kezdte bemutatóját Steve Jobs, az Apple vezérigazgatója.
“A 2007-ben bemutatott elsőgenerációs készülék megjelenése óta az új 4G iPhone tartalmazza a legtöbb változtatást” – magyarázta Jobs. A telefon a korábbi modellekhez képest 24 százalékkal vékonyabb, azaz mindössze 9,3 milliméter vastag. A 3,5 col (7,62 centiméter) átmérőjű kijelző felbontása négyszer nagyobb, azaz 960×640 pixel, 800:1-hez kontrasztarányú, és már minden szögből jól látható.

Az 5 megapixeles hátlapi kamerával a fényképezés mellett 1280×720 pixeles (720p) HD-videók készíthetők. Az előlapi kamerával pedig a videotelefonálás is elérhetővé válik.
A korábbi készülékek sokat kritizált gyenge akkumulátorához viszonyítva a 4G iPhone 3G-hálózaton 7 óra, 2G-hálózaton legfeljebb 14 óra beszélgetést tesz lehetővé. Wi-Fi kapcsolattal 10 óra internetezésre nyílik lehetőség, zenelejátszóként 40 órát bír egy feltöltéssel.
A 4G iPhone 16 gigabájtos változata 199 dollárért (47 ezer forintért), a 32 gigabájtos változat 299 dollárért (71 ezer forintért) vásárolható meg az Egyesült Államokban. A legegyszerűbb 3GS készülék ára – kétéves hűségnyilatkozattal történő vásárlásnál – hétfőtől 99 dollárra (23 500 forintra) csökkent.

Az Apple új stratégiája szerint és az iPad sikerén felbuzdulva a nemzetközi bemutatóval sem szeretnének sokáig várni. A június 24-től kapható készüléket egyszerre öt országban kezdik árusítani. Július 18-tól tizennyolc országban, szeptembertől pedig 88 országban lesz elérhető.
Elemzők szerint az iPhone népszerűségére jelentős veszélyt jelenthetnek a Google Android operációs rendszerét használó készülékek, amelyek már számos ismert gyártó – a Motorola, a HTC, a Samsung és a Dell – termékei között is megtalálhatók.

Az iPhone jelenlegi 15 százalékos a világpiaci részesedésével a 3. helyen áll az okostelefonok piacán. Az androidos telefonok 10 százalékkal a negyedik helyre jöttek fel.
(Az okostelefonok világpiacát 44 százalékkal továbbra is a Nokia Symbian operációs rendszerével működő készülékei vezetik. Második a kanadai Research In Motion (RIM), amely népszerű BlackBerry készülékeivel 19 százalékos részesedést ért el.)

Ajánlott tartalom

Már 7,5 tonnánál jár a használt mobiltelefonokat visszagyűjtő kampány eredménye

A több mint 5 éve futó "Passzold vissza, Tesó!" kampányban mára 1111 gyűjtőpont részvételével, több mint 7,5 tonnányi használaton kívüli mobiltelefon gyűlt össze - közölte a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért szerdán az MTI-vel.