Végre nőtt a szabad tigrisek száma

A WWF Delhiben, a Nemzetközi Tigris Fórumon (Global Tiger Forum) hozta nyilvánosságra, hogy hosszú évek óta először nőtt a szabadon élő tigrisek száma. A jelenleg becsült 3890 példány jelentős elmozdulást jelent a 2010-ben becsült 3200-tól, de további előrelépésre van szükség.

Ma kezdődik az a 3. Ázsiai miniszteri szintű tigrisvédelmi csúcstalálkozó, ahol az érintett kormányok értékelik az eddigi munkájukat és egyeztetnek a további feladatokról, amelyek segítségével a szabadon élő tigrisek száma megduplázódhat 2022-ig. A 2016 áprilisában kihirdetett, közel 3900 példányról számot adó létszámbecslés a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajok vörös listájának tigriseket érintő adatait frissíti azokkal az új  számadatokkal, amelyek a Világszövetség vizsgálatát követően életbe léptetett, nemzeti szintű felmérésekből származnak. Eszerint jelentős elmozdulás tapasztalható a 2010-ben 3200 példányra becsült értéktől. Ez nagyrészt az Indiában, Oroszországban, Nepálban és Bhutánban élő tigrisek gyarapodó tendenciákat mutató állományaival, a faj- és élőhelyvédelmi törekvések sikerével és a pontosabb adatgyűjtési módszerekkel magyarázható.

“A csökkenő tendenciát mutató évtizedeket követően most először, végre növekszik a vadon élő tigrisek száma. Ez reménnyel tölt el minket, hiszen látjuk, hogy a helyi kormányok, helyi közösségek és természetvédelmi szakemberek összehangolt együttműködésével meg tudjuk védeni a fajt.” – közölte Marco Lambertini a WWF nemzetközi főigazgatója.

A 2010-ben Oroszországban összehívott Tigrisvédelmi Csúcstalálkozón a vadon élő tigrisek élőhelyeit képviselő kormányok a ‘Tx2 célok’ elfogadásával megállapodtak azokról a törekvésekről, amelyekkel 2022-ig szeretnék megduplázni a vadon élő tigrisek számát. “A holnap kezdődő 3. Ázsiai miniszteri szintű tigrisvédelmi csúcstalálkozó kritikus jelentőséggel bír a 2010-ben elfogadott tigrisvédelmi céljaink értékelése és továbbvitele szempontjából, hiszen most kell eldöntenünk, hogy milyen lépéseket teszünk annak érdekében, hogy 2022-re valóban megduplázzuk a vadon élő tigrisek létszámát” – közölte Dr. Rajesh Gopal a Nemzetközi Tigrisvédelmi Fórum főtitkára.

“A célunk elérése szempontjából létfontosságú egy erőteljes akcióterv elfogadása az elkövetkező hat évre vonatkozóan. A  globális állomány csökkenését megállítottuk ugyan, de a tigriseknek még ma sincs biztonságos menedéke.” jelentette ki Michael Baltzer a WWF Tx2 Tigrisvédelmi kezdeményezésének vezetője.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.