Végre megépült a busz, amit az egész világ tűkön ülve várt

A Catalyst E2 nagyon komoly teljesítményre képes, ami az árában is tükröződik.

Bár az autóiparban jelenleg az elektromos autók terén folyik a legkiélezettebb verseny, már megindult a helyezkedés, hogy a személyautók után a tömegközlekedés járműveit is zéró emisszióssá alakítsák át. Elon Musk néhány hónapja már belengette, a következő 10 évben ezt a szegmenst is letarolnák, ez azonban egyelőre még igen távolinak tűnik. Van azonban olyan cég, ami már most kész termékkel állt elő.

A Wired beszámolója szerint a napokban mutatták be a Proterra nevű cég Catalyst E2-es sorozatát, ami egy teljesen elektromos buszt takar. A városi tömegközlekedés forradalmasítását célul kitűző jármű a fejlesztők szerint nagyobb hatótávolsággal rendelkezik, mint Elon Musk Model S-se: 350 mérföldet, vagyis 560 km-t tud megtenni egyetlen feltöltéssel városi környezetben, de a Michelin tesztpályáján 960 km-t is sikerült kipréselnie magából. Matt Horton, a cég alelnöke szerint a titok a hatalmas méretű akkumulátorokban rejlik: a 12 tonnás, 12 méter hosszú járművet egy 660 kWh-s csomaggal látták el. Mindez körülbelül 10-szer akkora, mint amit egy elektromos autóba szokás szerelni. A Chevy Bolt például 60 kWh-s, a Tesla Model S legnagyobb csomaggal szerelt változata pedig 100 kWh-s akkut kapott. A hagyományos töltés mellett a buszt regeneratív töltési rendszerrel is ellátták, vagyis képes a mozgási energiájának mintegy 92 százalékát újrahasznosítani.

A teljes cikk itt olvasható.

Kövessen minket FACEBOOKON is!

Ajánlott tartalom

Februárban megcsappant az elektromos autók eladása

Februárban 10,1 százalékkal nőtt éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban. A legnépszerűbb választás továbbra is a benzinüzemű kivitel volt, a második legnépszerűbb pedig a hibrid-benzines. Az akkumulátoros elektromos autók részesedése februárban nem változott az egy évvel korábbihoz képest, elmaradt viszont a tavalyi átlagtól.