Végleg kiirtható a parlagfű?

Nem csodaszert találtak ki a szegedi szakemberek a parlagfű ellen. Azt mondják, ha szakszerűen használnák a gazdák a létező gyomirtókat, két éven belül az allergén gyom 80 százalékát ki lehetne irtani.

A szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. kiskundorozsmai cirokültetvényén azt mutatták be tegnap a gazdáknak, hogy a jelenleg alkalmazott gyomirtók hatékonyabb használatával miként lehet sikeresen védekezni az allergén gyomnövény terjedése ellen. A szakszerűen kezelt cirokparcellák fele teljesen parlagfűmentes. A cirokról elhangzott: szárazságtűrő, takarmánykiegészítő, nagyon jól beleillik a vetésforgóba, mert visszaszorítható vele a kukoricabogár. – Régóta ismert a parlagfű ellenszere, csak a termelőkön múlik, hogy a gyomirtót miként használják – tájékoztatott Kiss Ernő növényorvos, gyombiológus. A parlagfű 90 százaléka a szántóföldön terem, tehát ott helyben kell védekezni ellene. Megvan az alkalmazható szer, amit kukorica, napraforgó, cukorrépa, hüvelyesek, lucerna, gyümölcsösök esetében be lehet vetni. A forgalomban lévő 318 készítmény több mint fele hatásos parlagfű ellen.

 
A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.