Vasárnap kezdődik a nyári időszámítás

Vasárnap kezdődik a nyári időszámítás; az órákat vasárnap hajnali 2 órakor 3 órára kell előreállítani. Az óraátállítás a BKV és a MÁV menetrendjét, valamint a Volánbusz nemzetközi járatait is érinti.

A BKV pénteken az MTI-vel azt közölte, hogy az éjszakai járataik esetében lesz változás. Az óránként vagy annál rövidebb követési idővel közlekedő éjszakai járatok éjjel 2 és 3 óra között nem indulnak. Az ennél ritkábban vagy csak meghatározott időpontokban induló járatokra egyedi szabályozás lesz érvényben. Emiatt módosul több járat (901, 922, 930, 938, 941, 943, 948, 963, 966, 972, 980, 992, 994, 998, 999) menetrendje. A MÁV tájékoztatása szerint a személyszállító vonatok menetrendje az óraátállítás miatt nem módosul, azonban a hajnalban úton lévő vonatok közlekedési rendjét érinti a változás.  A Nyugati pályaudvarról 0:48-kor Szobra induló vonat Zebegényből menetrend szerint megy tovább, de Szob-alsó és Szob állomásra 60 perccel később érkezik meg. A Szolnokra 0:43-induló vonat Ceglédről 1 órával később folytatja útját. Lajosmizse állomásról a vonat 2:48 helyett 12 perc késéssel indul a budapesti Nyugati pályaudvarra.

A nemzetközi forgalomban több vonatot is érint az óraátállítás. Budapestről a Kálmán Imre, a Wiener Walzer, a Venezia, az Ister és a Metropol EuroNight, továbbá a Beograd, a Dacia, a Corona és a Tisza nemzetközi gyorsvonat 60 perces késéssel éri el a célállomást. A Budapestre tartó Kálmán Imre, Wiener Walzer, Venezia, Ister és Metropol EuroNight, valamint a Dacia, Corona, Hargita és Tisza nemzetközi gyorsvonat pedig 45-70 perc késéssel érkezik meg.
A Volán Egyesülés tájékoztatása szerint a Volán társaságok menetrend szerinti belföldi járatait nem érinti az óraátállítás, mert az érintett időintervallumban csak nemzetközi járatok közlekednek. A Volánbusz közölte, hogy úton lévő nemzetközi járataik egy órával később érkeznek majd meg az úti célhoz. Magyarországon 1980-ban vezették be a nyári és a téli időszámítást, az energiatakarékosság érdekében. Az átállást szabályozó 1996-os kormányrendelet szerint a nyári időszámítás minden évben március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart.

Ajánlott tartalom

Fát ültettek a ferencvárosi labdarúgók a Budakeszi Vadasparkban

Környezetvédelmi akció keretében fa- és cserjeültetésen vettek részt csütörtökön a Ferencváros labdarúgói - Botka Endre, Dibusz Dénes és Varga Barnabás -, a klub utánpótláskorú játékosai, illetve a kezdeményező cég több képviselője a Budakeszi Vadasparkban.