Városban kertészkednél? 5 javaslat a talaj megtisztításához

Mivel a globális kereskedelem jóvoltából számtalan ellenőrizhetetlen eredetű frissnek tűnő termék árad be hazánkba, érdemes inkább a megbízhatóbb körülmények között termesztett gyümölcsökben és zöldségekben bízni.

 

A tavaszi kerti munkák előtt azonban fontos megvizsgálnunk a városi és a külvárosban fekvő telkek talajminőségét, mivel ezek könnyedén beszennyeződhetnek a környező autóforgalom, vagy ipari tevékenység által. A legjelentősebb méreg az ólom, a higany és a petróleum, melyek beivódhattak az régebbi épületek, telkek, vagy nagyforgalmú autóutak egykori helyén.

Mivel a legtöbben városlakókká váltunk (és az elkövetkező évtizedek a városok további terjeszkedését vetítik előre), otthonaink környékén is fellelelhetők ólom alapú festékek, ólom tartalmú üzemanyag, vagy ipari szennyeződések nyomai. Bár a legtöbb ólomtartalmú készítmény be van tiltva, hétköznapjainkban továbbra is nagyon sok helyen jelen van az ólom, többek között a földben is. Európában a legszigorúbbak a szabályozások, hiszen itt mindössze 150mg/kg ólom jelenlétét engedélyezik különböző helyeken.

Ha valaki városi kertészkedésbe kezd, érdemes először megtisztítania a földet.

1. Használj komposztot, vagy mulcsot!

A leghatékonyabb módja a talaj megtisztításának. Minden háztartás termel organikus hulladékot, melyet megfelelően tárolva és forgatva, kitűnő komposzt anyagot nyerhetünk, ráadásul ingyen. Adjunk minél több természetes komposztanyagot és mulcsot a talajhoz évente! Ezek a természetes pajzsok megvédik a növényeket az ólom felszívódásától.

2. Növényi méregtelenítés

Ez az egyszerű metódus annyit jelent, hogy olyan zöld növényeket ültetünk a megtisztítani kívánt területre, amelyek nagymennyiségű káros szennyeződés képesek magukban tárolni. A nagylevelű növények alkalmasak arra, hogy hosszútávon, de erőszakos beavatkozás nélkül méregtelenítsék a kertünket. Ajánlatos ezeket a növényeket kidobni (nem a komposztáló ládába), vagy elégetni, mivel ezek tényleg nagy mennyiségű méreganyagot képesek felvenni.

Választhatunk gyorsabb megoldásokat is.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.