Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Váltson zöldre, hogy a jövőben is legyen munkája!

Váltson zöldre, hogy a jövőben is legyen munkája!

Már ma is több millió úgynevezett zöldállás van a világban, de a számuk a jövőben valószínűleg tovább nő.

A bioüzemanyagok gyártásával foglalkozó cégek alkalmazottai egyértelműen ide számolandók. De hogyan kerülhet a szakács vagy a telefonos operátor ugyanebbe a kalapba?

A zöldmunkát – a fehérgalléros szellemi munkavégzés és a kékgalléros fizikai munkavégzés analógiájaként – zöldgalléros munkának is nevezik az angol nyelvben. Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának definíciója szerint „a mezőgazdaságban, a gyáriparban, a kutatás-fejlesztésben, az adminisztrációban, továbbá olyan szolgáltatási szektorokban van jelen, amelyek lényegesen hozzájárulnak a környezetvédelmi minőség megőrzéséhez. Kimondottan, de nem kizárólagosan ezek az állások az ökoszisztéma és a biodiverzitás megőrzését segítik, csökkentve az energia, az alapanyagok és a víz fogyasztását.” Lássuk, e definíció alapján milyen zöldszakmák léteznek már ma, és milyeneket hozhat a jövő.

Városi gazdaságok és tervezőik

Vancouver felhőkarcolóktól övezett belvárosában található a Fairmont Waterfront Hotel étterme, amely az alapanyagokat javarészt az épület tetején található konyhakertből szerzi be. Legyen szó almáról, leveszöldségről, levenduláról, tökről, répáról, fűszernövényekről vagy éppen mézről, irány a harmadik emeleten található kiskert, ahol még a húsok füstöléséhez használt szalma is megtalálható. Az önellátás ötlete 1996-ban jött, és a kivitelezés olyan jól sikerült, hogy 2009-ben már 16 ezer dollár értékű nyersanyag termett a tetőn. A város közepén létrehozott tetőkonyhakertek tervezői és használói egyértelműen zölddolgozók: tevékenységükkel csökkentik a környezet terhelését (gyakorlatilag nincs szállítási távolság), szépítik a környezetet, tisztítják a levegőt, és rekreációs helyeket hoznak létre. Nem utolsósorban pedig az épület energiafogyasztását is redukálják. A kaliforniai tudományos akadémia épületének 1800 négyzetméteres tetején az 1,7 millió növény például olyan jól szigetel, hogy a hagyományos épületekhez képest átlagosan hat fokkal alacsonyabb bent a hőmérséklet nyáron, így kevesebbet kell járatni a légkondit. A környezettudatos viselkedés terjedésével általánosságban egyre több az igény a zöldépítészetre, a természetes és környezetbarát anyagok felhasználásával passzív épületeket tervező mérnökökre.

A teljes cikk itt olvasható.

Kövessen minket FACEBOOKON is!

Ajánlott tartalom

Energetikai innovációs mintaprojekteket támogató pályázatok indulnak

Energetikai innovációs mintaprojekteket támogató pályázati kiírások jelentek meg szerdán, négy témakörben, 12 milliárd forintos keretösszeggel - jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.