Valótlannak bizonyultak a bioetanolt érő vádak

A Nemzetközi Intézet a Fenntartható Fejlődésért (IISD) elismerte, hogy hibát vétettek a bioetanol állami támogatása kapcsán készített jelentéssel kapcsolatban. Ugyanakkor számos civil szervezet az intézet információira hivatkozva több alkalommal igaztalan támadást intézett a bioetanol előállítása ellen. „Itt az ideje annak, hogy újra a bioetanol szociális, környezetvédelmi és az energiabiztonsági előnyeire helyezzük a hangsúlyt.” – hívta fel a figyelmet Héjj Demeter, a Magyar Bioetanol Szövetség elnöke.

A Nemzetközi Intézet a Fenntartható Fejlődésért (IISD) most készen áll arra, hogy felelősséget vállaljon a közvélemény bioüzemanyagokkal kapcsolatos félrevezetésért és azokért, akik a bioetanollal szembeni igaztalan támadások miatt hagytak fel a környezetbarát üzemanyag előállításával. A szervezet nyitott arra, hogy az etanolipar szereplőivel közösen keresse a klímaváltozás hatásainak csökkentésre irányuló megoldásokat.

A megújuló forrásból készülő bioetanol egy tisztán égő üzemanyag, mely hozzájárul az üvegházhatású gázok csökkentéséhez. A környezetbarát energiahordozó előállítását olyan növényekből végzik, melyeket Európában termesztenek. A bioetanol-ipar az Európai Unióban közel 70 ezer embernek ad munkát, a bioüzemanyagok előállítása jelenleg 20 milliárd euróval járul hozzá az európai GDP-növekedéséhez. Az iparágban dolgozók helyzetét nehezíti, hogy a nem kormányzati szervezetek eddig már több alkalommal félrevezették az európai közvéleményt a bioetanollal kapcsolatban.

Hamis támadások kereszttüzében
A bioüzemanyagok ellen eleinte azzal érveltek a civil szervezetek, hogy a kontinensen milliók éheznek amiatt, hogy az EU előnyben részesíti a bioetanolt. Ezt az állítást azonban egyetlen tudományos lap sem bizonyította az elmúlt évek során. Az Európai Bizottság saját jelentése szerint a bioüzemanyagok élelmiszerárakra gyakorolt hatása elhanyagolható, illetve nem olyan mértékű, mint amit a nem kormányzati szerveztek élharcosai kommunikálnak.

A megítélés változásához nem kis mértékben járult hozzá a Világbank idén elkészített kimutatása, mely szerint az élelmiszerek drágulásáért kétharmad részben az olaj árának emelkedése tehető felelőssé. A bioüzemanyagok előállítása és az élelmiszer-biztonság kéz a kézben járnak együtt.

Földspekuláció, mint igaztalan vád
A bioüzemanyagok lejáratására a második leggyakrabban hangoztatott érv a földspekuláció. Egyes civil szervezetek egyenesen odáig mentek el, hogy azt állították Afrikában Belgium-méretű területen gyártanak bioetanolt Európa számára, a helyi munkaerő bevonása nélkül. A valóság azonban az, hogy Afrikában egyetlenegy földterületet sem használnak bioetanol előállítására, ebből kifolyólag etanolt sem exportálnak Európába.

Az Európai Bizottság ebben az évben arra jutott, hogy a bioüzemanyagok földhasználattal kapcsolatos szerepe nagyon eltúlzott. A civil szervezetek által a földspekulációval és az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatban indított kampányai az IISD információira alapozva azt sugallták, hogy a bioetanol előállítása 10 milliárd euróba kerül az európai adófizetőknek évente. Az IISD bioüzemanyagokkal kapcsolatos kutatását az ActionAid, Nestlé and Transport & Environment finanszírozta.

Szándékos félrevezetés
Az ePURE és az ahhoz tartozó tagszervezetek, így a Magyar Bioetanol Szövetség is legalább egy évig törekedett a jelentéssel és tartalommal megtöltött vita folytatására a bioetanol-ellenes szervezetekkel. A bioetanol termelők európai szervezete emellett több tucat tárgyi és módszertani tévedésre hívta fel az IISD kutatóinak figyelmét, – sikertelenül. „Idővel észrevettük, hogy az IISD nem tudományos és egyáltalán nem független. Olyan eredményeket produkál, amelyeket az ügyfelei igényelnek és ezt követően az adatok manipulálásával igyekeznek saját igazukat bizonyítani.” – jegyezte meg Rob Vierhout az ePURE főtitkára.

Az ePURE szerint az ActionAid által alapított IISD jelentése korábban azt állította, hogy a brit autósoknak többet kellett fizetniük a bioetanolért, mint amit a kormányzat eredetileg megjósolt. Az állítás hamis és az európai bioetanol termelők számára elfogadhatatlan a közvélemény félrevezetése. Az IISD később ugyan elismerte, hogy hibát követett el, azonban elmulasztotta azok korrigálását a múlt héten közzétett kiegészítésben. Az intézet ugyan írásban kötelezte magát arra, hogy bevonja az ePURE-t a jövőbeni jelentéseinek elkészítésébe, azonban az elmúlt hónapok során ilyen jellegű megkeresés nem érkezett a bioetanol termelők európai szervezetéhez.

Az igaztalan kampányok hatására Európa letért a bioüzemanyagok felhasználásának útjáról, annak ellenére, hogy a megújuló energiaforrásokból előállított üzemanyagok hozzájárulhatnak a globális felmelegedés hatásainak enyhítéséhez. Ha a világon csak az olcsó energiahordozók lennének a fontosak, akkor nem érné meg támogatni a bioetanolt. Jelenleg azonban nincs olyan tudományos bizonyíték, amely kizárná a bioetanol üzemanyagként való felhasználását.

Ajánlott tartalom

Februárban megcsappant az elektromos autók eladása

Februárban 10,1 százalékkal nőtt éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban. A legnépszerűbb választás továbbra is a benzinüzemű kivitel volt, a második legnépszerűbb pedig a hibrid-benzines. Az akkumulátoros elektromos autók részesedése februárban nem változott az egy évvel korábbihoz képest, elmaradt viszont a tavalyi átlagtól.