Valóban űrtechnológia a napelem?

Az alkalmazott megújuló energiatermelési módok közül minden valószínűséggel a napelem az egyik legnépszerűbb típus.

Mindez annak köszönhető, hogy a napelemes rendszerek szakértelemmel, egyszerűen telepíthetők, valamint a legolcsóbb alternatív energiaforrásnak számítanak jelenleg a piacon. Bár egyre elterjedtebb technológiáról van szó, mégis vannak még kérdőjelek az emberekben a rendszerekkel kapcsolatban. A következőkben pedig letisztázzuk a napelemekre vonatkozó kérdéseket, ezzel is rávilágítva arra, hogy a napenergia hasznosítása nem vízió, hanem már mindenki számára elérhető lehet.

LÁSSUNK TISZTÁN A NAPELEMEKKEL KAPCSOLATBAN!

Először is tudni kell azt, hogy egy kulcsrakész napelemes rendszer birtoklása és üzemeltetése nem igényli az ingatlan tulajdonosának hozzáértését. Tehát nincs szükség különösebb műszaki, fizikai tudásra ahhoz, hogy az energiatermelés biztosított legyen.

A napelemes technológia népszerűsége leginkább az egyszerűségében és a tartósságában rejlik. A villanyszámlával való előre tervezés gyakorlatilag lehetetlen, ha a jövőre vetítve tudni szeretnénk mekkora költséggel kell számolnunk. A napelemes rendszer erre a problémára is megoldást jelent, hisz az áramszámlát teljesen megszünteti, vagy nem számottevő mértékűre csökkenti. Ráadásul a az egyes alkotóelemekre (napelem, inverter) több évtizedes garanciát vállalnak a gyártók, így hosszú távon is biztosított a gondtalan működtetés.

A NAPELEMES RENDSZER NEM ŰRTECHNOLÓGIA!

Ahogy az alcímben jeleztük, a napelemes rendszer nem űrtechnológia, bár korábban és jelenleg is előszeretettel használt megoldás a Földön kívüli és mára már a földfelszíni energia előállítására. Egy fotovoltaikus berendezés igen egyszerűen épül fel. Minden napelemes rendszer két fő alkotóelemből áll, amelyek nélkül nem is tudnánk elektromos energiát termelni. Ez a két alkatrész pedig a napelem panel, ami a Nap energiáját gyűjtik be és alakítják át árammá, majd kábeleken keresztül közvetítik azt az inverterbe.

A napelemes rendszerek működési elvét 4 fő pontban lehetne összefoglalni:

A tetőre –, vagy szabad földre – telepített napelemek a napsugárzás megvilágítja és munkára készteti,

A napsugárzás energiáját a napelem egyenárammá alakítja át,

A speciálisan erre a célra kialakított vezetékek az energia eljuttatják az inverter(ek)be,

Az inverter(ek) az egyenáramot váltakozó árammá alakítják át, ami már felhasználható a háztartás elektronikai berendezései számára.

A legideálisabb esetben a napelemes rendszer pont annyi energiát termel, mintamennyire az ingatlannak szüksége van.  Ennél is kedvezőbb eset, ha többlet termelés történik. Ez hosszú napos időszakok esetén fordulhat elő, és így a többlettermelést a szolgáltató megvásárolja tőlünk. A napelemes rendszerek a fel nem használt mennyiséget visszatáplálják a hálózatra, melyet egy másik háztartás tud felhasználni. A napelemes rendszer tehát az egyik legjobb üzlet a piacon! A saját naperőművünk ugyanis akkor is dolgozik, amikor saját fogyasztásunk minimális.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.