Választási téma a klímaváltozás Amerikában

Az amerikai közvélemény nagy része már érti, hogy a klímaváltozás akut probléma és vallja, hogy ennek megoldásában a kormánynak is szerepet kell vállalnia.

De az egyént érintő problémák rangsorolásában még mindig hátul kullog az éghajlat a listán. A The New York Times és a Resources for the Future nevű kutatóintézet közös telefonos felmérése szerint az amerikai lakosság kétharmada már azt mondja, a 2016-os elnökválasztáson nagy valószínűséggel olyan jelöltre adja majd voksát, aki fontosnak tartja a klímaváltozás elleni harcot. Az a jelölt, aki tagadja, hogy az éghajlatváltozás oka az ember és civilizációja légszennyezése kevésbé lesz esélyes náluk. A reprezentatív közvélemény-kutatás keretében 1006 személyt kérdeztek ki telefonon. Íme a főbb megállapítások:

Érdekes módon a republikánusok 48 %-a is belátja már, hogy van alapja ennek a logikának és úgy érzik, ők sem szavaznának olyan jelölre, aki szerint a klímaváltozás egész témája csalás és porhintés.

Az amerikai társadalom 83 %-a, a republikánusok 48 %-a, a függetlenek -tehát a két nagy párt egyikével sem szimpatizálók- 86 %-a tartja, hogy ha a politika nem tesz semmit a klímavédelem terén, az nagy problémát jelent majd a jövőben.
A társadalom 74 %-a érzi úgy, hogy a kormánynak cselekednie kell az ügyben. A demokraták 91 %-a ért ezzel egyet, a republikánusoknak 51 %-a.

A politikai ideológia azonban továbbra is meghatározza, mennyire tartják akutnak a problémát az emberek. A demokraták 63 %-ánál nagyon fontos a klímaváltozás kérdése, a republikánusoknál viszont csak 18 %-nak!

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.