Vakító napelemek

Német kutatók szoftvere a napelemek fényvisszaverő hatását vizsgálja. Ez a repülésbiztonság mellett a jószomszédi viszonyt is szolgálja.

Ha repülőterek közelébe telepítenek napelemeket, szép idő esetén egy különös probléma léphet fel. A cellák elvakíthatják a leszállást végrehajtó pilótákat, akik szélsőséges esetben elveszíthetik az irányítást a gép felett. Hasonló forgalmas utakon is megtörténhet, ha a napfény előnytelenül esik a napelem táblákra.

A nagyobb berendezések tervezésekor már figyelembe veszik ezt a problémát. Azonban az alkalmazott módszerek nem elég pontosak és csak néhány példa jellegű nap alapján határozzák meg a fényvisszaverődéseket. A Fraunhofer Intézetek Alkalmazott Információtechnika (FIT) részlegének kutatói számos napelem gyártóval és Mecklenburg-Vorpommern Környezet-, Természetvédelmi és Geológiai Hivatalával együttműködésben most egy olyan szoftveren dolgoznak, amellyel a napelemek vakító hatása jóval pontosabban számítható. Ez matematikailag nem éppen triviális probléma, mivel számos tényezőt kell figyelembe venni.

A program ki tudja számítani a Nap állásának időbeni lefutását. Egérkattintásra különböző évszakokat képes szimulálni. A vakító hatásokat minden tetszőleges irányban lehet vele vizsgálni. A számításokban szerepet játszanak a földterület magassági adatai, valamint tereptárgyak is, pl. fák és zajvédő falak.

Az eredmény egy szemléletes térbeli ábra: „Az egész összeállítást rekonstruáljuk térképpel, magassági profillal, Nappal, háromdimenziós épületekkel és napelem berendezésekkel” – magyarázta Alexander Wollert az FIT-től. Ha a program problémát jelez, a napelem modulok irányítását meg lehet változtatni. Majd ellenőrzés következik, hogy éves átlagban még elegendő elektromos energiát állítanak-e elő – végül is a berendezéseknek nem csak biztonságosnak kell lenniük, hanem kifizetődőnek is.

„A szoftver a térképanyagát a Kartográfia és Geodézia Szövetségi Hivataltól dinamikusan szerzi be” – mondta Wollert. A szükséges térképészeti információk a magassági adatokkal együtt automatikusan kerülnek letöltésre. „Ezeket az információkat kombináljuk a mindenkori környezet háromdimenziós nézetével, amely minden további számítás alapját képezi” – tette hozzá.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.