Kezdőlap / Technológiák / Zöld autó / Elektromos autó / Vajon hány zöld rendszámos autó fut a hazai utakon?
Tudj meg többet: Elektromos autó

Vajon hány zöld rendszámos autó fut a hazai utakon?

Ezeknek a járműveknek a tulajdonosai egyre több városban parkolhatnak ingyen, de a buszsáv használata még mindig tilos számukra.

Magyarországon 2014-ben fogadták el a Jedlik Ányos-tervet, a magyar elektromobilitási stratégiát. A magyar jogrendben tavaly július elseje óta létezik a környezetkímélő jármű kategóriája, és szeptembertől elérhető a zöld rendszám. Zöld rendszámot a tisztán elektromos, a növelt hatótávolságú külső töltésű hibrid elektromos, a külső töltésű hibrid elektromos, valamint egyéb, nulla emissziós gépkocsik kaphatnak. A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEK KH) tájékoztatása szerint a 2016. március 18. napjáig zöld rendszámmal rendelkező gépjárművek száma 480 darab volt Magyarországon.

A Portfolio korábban megkérdezte a KEK KH-t, mennyi és milyen zöld alapszínű rendszámtáblát gyártottak le eddig. Tájékoztatásuk szerint összesen 1 590 pár ilyen tábla készült. Ezek közül legtöbb un. A-A típusú – ezek pl. az európai piacra gyártott autók kialakításához illeszkednek – rendszámpár, amik az NLE 001-999 – ebből látni a legtöbbet az utakon -, és NNB 001-202 tartományt fedik le (1 201 rendszámpár). Az olyan járművekre, amelyek elejére, vagy hátuljára nem megfelelően illeszkedik az 520 mm széles és 110 mm magas tábla, az A-C típusut ajánlják (280×200 mm). Ezek közül zöld alapszínnel 359 pár készült el, az NNA 001-359 kombinációkkal. B típusú, egydarabos – motorkerékpárokra, vagy annak minősülő járművekre való, csak hátra felszerelendő 240×130 mm-es táblából pedig 30 db-ot készítettek, UMJ 001-030 tartományban.

Egyre több helyen ingyenes a parkolás

A zöld rendszám egyik nagy előnye, hogy a helyi önkormányzatok döntése alapján az ingyenes parkolóhely-használatot is lehetővé teheti. Arról, hogy mely városokban döntöttek már arról, hogy az ilyen rendszámmal szerelt járművek ingyen parkolhatnak, illetve hol várható előrelépés az ügyben, a Jedlik Ányos Klaszter közölt körképet.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Elektromos autóbuszt állítottak forgalomba Salgótarjánban

Salgótarján első, a tömegközlekedésben forgalomba állított elektromos autóbusza 2019. április 15-én.

Egy hozzászólás

  1. A médiában is többször elhangzik,hogy ma Magyarországon 1.000 elektromos autó
    fut. Napokon keresztül kutattam az interneten hol van ez az 1000 elektromos autó.
    Sehol nem találom az 1000 -et. Kérdésem az lenne hol lehet megtalálni ezeket ?
    A másik megjegyzésem, 8-10 milliós autókkal nem lehet elterjeszteni Magyarországon az elektromos autókat,esetleg akkor ha az ország Németország szintjén lesz gazdaságilag. A központi szervek nem is törekednek arra, hogy az elektromos autók a köznép számára is elérhetőek legyenek.Pedig lenne megoldás, csak sajnos az illetékesek nem hallgatják meg.
    hpgybt1@t-online.hu