Üzembe állt az MVM első villanyautója

Átvette első villanyautóját az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. Az integrált nemzeti energetikai társaságcsoport egy Citroën C-Zero típusú, teljesen elektromos meghajtású személygépjárművet állított üzembe, ezzel is hozzájárulva a szén-dioxid-kibocsátás nélküli közlekedéshez.

A társaság energiakereskedő leányvállalata, az MVM Partner ZRt. a közelmúltban vezette be garantáltan megújuló forrásokból származó Zöldáram termékét, amelynek egyik első vevője a Szentkirályi Ásványvíz Kft. Az energetikai társaságcsoport a környezettudatosság jegyében, a Zöldárammal hajtott villanyautók elterjedésében bízik. „Magyarország egyik legnagyobb társaságcsoportjaként, a hazai villamosenergia-termelés közel felét adó piaci szereplőként az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. jó példával kell elöl járjon a környezettudatos, fenntartható működésben,” mondta Kóbor György, az MVM Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese. „Több technológiát is megvizsgáltunk, a kisebb lökettérfogatú benzin- és dízelmotoroktól, a hibrideken át, az emisszió-mentes, teljesen elektromos hajtásig. Végül ez utóbbit választottuk pilot projektünkhöz. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy – például a 20 000 kilométeres szervizidőszakkal – jelentős megtakarításra számítunk az üzemeltetési költségekben is, így még hatékonyabban, eredményesebben működtethetjük az integrált nemzeti energetikai társaságcsoportot.”

c-zero

Az MVM Csoport eddig is sokat tett a fenntarthatóságért, a környezetvédelemért: tagvállalata, az MVM Paksi Atomerőmű ZRt. üvegházhatású gázok kibocsátása nélkül látja el Magyarországot villamos energiával, a hazai termelés több mint 40 százalékát adják a paksi blokkok. Az MVM szakemberei kiszámították a társaságcsoport ökológiai lábnyomát, ez alapján határozták meg a stratégiai fejlesztési irányokat. Az MVM Csoport középtávú célja, hogy tovább csökkentse szén-dioxid-kibocsátását. Ennek egyik hangsúlyos eleme és lehetősége a környezetbarát gépjárművek üzembe állítása. Az MVM Partner ZRt. néhány hónapja mutatta be Zöldáram termékét, amely garantáltan megújuló forrásokból származó villamos energiát kínál a KKV- és nagyvállalati szektornak. „Ahogy a fenntarthatóság, a környezettudatos működés az MVM Csoport számára is egyre fontosabbá válik, úgy vevői ez irányú igényét is szeretné minél szélesebb spektrumú portfóliójával kielégíteni”, mondta Bally Attila, az MVM Zrt. kereskedelmi vezérigazgató-helyettese.

„A múlt héten jelentettük be, hogy a Szentkirályi Ásványvíz Kft. az elsők között választotta az MVM Partner Zöldáramát. Szélesebb körű együttműködésről is megállapodtunk: az idén 20 millió ásványvizes palackon népszerűsítjük a környezetbarát villamos energiát. Lakossági tájékoztató kampányunkban az MVM első villanyautójának is fontos szerepet szánunk. Meggyőződésünk, hogy a jövő az emisszió-mentes villamos energiáé és – közlekedésé, ezért is kitűnő párosítás az MVM Partner Zöldárama és a Citroën C-Zero villanyautója.”

Ajánlott tartalom

A napenergiával működő autók rejtélyes világa feltárul

2030-ra 60 százalékkal csökkenhetnek a napelemes autók költségei.